Mještani Varaždin Brega na nogama: Azbest, plastika i gumeodlažu se na divlje, tik do šume i vodocrpilišta! Foto: Ilustracija/čitatelj

Mještani Varaždin Brega na nogama: Azbest, plastika i gumeodlažu se na divlje, tik do šume i vodocrpilišta!

Maja Grbić Alimanović | 18.2.2024. u 17:28h | Objavljeno u Našim krajem

Iz Općine Gornji Kneginec odgovaraju da je vlasniku parcele već izdana prekršajna prijava te je nakon toga ilegalno odlagalište sanirano. Nakon nove prijave, Općina je ponovno pokrenula postupanje prema vlasniku.

Redakciji Varaždinskih vijesti obratio se stanovnik Gornjeg Kneginca ukazujući na problem divljeg odlagališta otpada na parceli na Varaždin bregu, u blizini Ulice Stjepana Radića, uz rub šume na lokaciji Krč. Riječ je o parceli koja se u Katastru vodi pod adresom Lužan jama, a kao način uporabe je upisan pašnjak te je u privatnom vlasništvu. Mještane najviše brine jer je parcela smještena uz rub šume i obližnje vodocrpilište. Čitatelj kaže da su se stanovnici prošle godine obratili Općini Gornji Kneginec ukazujući na problem divljeg odlagališta te da je na ulazu u parcelu postavljena tabla zabrane odlaganja otpada.

kneginecOtpad1.jpg

- Ali, što to vrijedi, ograda je na parceli stalno otvorena i toga se nitko ne pridržava - upozorava naš sugovornik ističući da se smeće ovdje gomila već dulje vrijeme potkrepljujući to fotografijama koje je, kaže, snimio tijekom prošle dvije godine, a na kojima se može vidjeti gomila smeća među kojim su i azbestne ploče, razna plastika, gume i slično.

- Danas se toliko ulaže u gospodarenje otpadom i svi se doma trudimo odvajati otpad, imamo reciklažna dvorišta i višestruko plaćamo račune za smeće, a onda vidimo ovako nešto - komentirao je čitatelj.

kneginecOtpad2.jpg

Na naš upit vezano za ovaj slučaj iz Općine Gornji Kneginec odgovaraju da su prema vlasniku privatne parcele imali postupanja jer je sukladno zakonskim odredbama odgovoran za ilegalno odlaganje građevinskog otpada.

- Nakon upozorenja, na koje se oglušio, izdana je prekršajna kazna, te je nakon toga bilo sanirano ilegalno odlagalište građevinskog otpada. Po novoj prijavi ponovno je pokrenuto postupanje prema vlasniku parcele, te će isto biti regulirano u zakonskim rokovima - odgovaraju iz Općine. Općina inače, povodom Dana planete Zemlje u travnju svake godine organizira akciju čišćenja šumskih predjela na lokacijama koje obuhvaćaju i predio Krča. Akciji se redovito priključuju članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Gornjeg Kneginca te raznih udruga i djelatnici KNEKOM-a. Tim povodom iz Općine redovito upozoravaju građane da otpad ne odlažu u prirodu već da ga mogu besplatno predati u Reciklažno dvorište Kneginec, ali, na žalost, i dalje ima onih koji se na to oglušuju. MGA