Memorijalna biciklijada Lepoglava – Pakrac: "prevalili" 180 km u spomen na poginulog Josipa Štefanca

VV | 10.4.2022. u 20:30h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu je održana 3. memorijalna biciklijada „Da se ne zaboravi - Lepoglava - Pakrac 2022“ u spomen na 30. obljetnicu pogibije hrvatskog branitelja Josipa Štefanca iz Lepoglave.

Biciklijada je startala ujutro u 7 sati s parkirališta kod groblja u Lepoglavi, nakon što su sudionici biciklijade i predstavnici braniteljskih udruga Ivanca i Lepoglave, UDVDR, HVIDR-a, veterana 2. bojne 104. brigade ZNG i udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, odali počast Josipu Štefancu na njegovom grobu na starom groblju u Lepoglavi.

Troje biciklista, Josip Volf, Josip Toto i sin Goran, inače inicijator ovog događaja, u pratnji Josipovih ratnih kolega iz 104. brigade Vladimira Hranja, Ivana Gecija i Vladimira Lackovića, te  Goranove supruge Slađane i sina Jakova, te vozača Vedrana Volfa, prošlo je put dug oko 190 kilometara, od lepoglavskog groblja do prostora kod Policijske postaje Pakrac, odnosno do lokacije na kojoj je Josip 9. travnja 1992. dao život za Domovinu.

Na putu prema Pakracu u Novom Marofu je ekspediciju dočekao gradonačelnik Siniša Jenkač i delegacija Udruge dragovoljaca i veterana Novi Marof, predvođena predsjednikom Ivanom Begovićem, a putem su imali nekoliko kraćih postaja, kako bi biciklisti odmorili i malo obnovili energiju. Usprkos tome što ih je dobrim dijelom puta pratila kiša i hladno vrijeme, u Pakrac su stigli prije 17 sati, kako je i bilo planirano.

Kod zgrade gradske uprave Pakrac dočekao ih je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, te predstavnici lokalne HVIDR-e, nakon čega su svi zajedno kod spomen obilježja u centru Pakraca polaganjem cvjetnih aranžmana i paljenjem lampiona odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Potom je, u ime organizatora, Ivan Geci uručio zahvalnice za pomoć u provedbi projekta Miroslavu Ivančicu i Gradu Pakracu, a svojim kolegama-biciklistima Goran Štefanec. 3. memorijalna biciklijada okončana je zajedničkim, neformalnim, druženjem u Pakracu. 

Josip Štefanec bio je pripadnik 2. bojne 104. brigade ZNG Varaždin, a poginuo je od snajperskog hica 9. travnja 1992. godine, na prvoj liniji bojišnice, u blizini Policijske postaje u Pakracu. 

3. biciklijada „Da se ne zaboravi Lepoglava - Pakrac 2022“ održana je u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, te su-organizaciji Udruge veterana 2. bojne 104. Brigade Ivanec i Grada Pakraca. 

Fotografije: Mirko Druško / Ivan Geci / Vedran Volf