Ludbreški proračun iznosi 56 milijuna kuna, u planu gradnja bazena i "bike" parka Foto: Grad Ludbreg

Ludbreški proračun iznosi 56 milijuna kuna, u planu gradnja bazena i "bike" parka

Varaždinske vijesti | 3.2.2021. u 13:40h | Objavljeno u Našim krajem

- Proračun za 2021. godinu nešto je manji od prošlogodišnjeg. No, i ovih nemalih 56 milijuna kuna planiranih za ovu godinu čak 39 posto prihoda veže uz porezne prihode koje građani daju kroz porez na dohodak, a oko 31 posto prihoda su oni vezani uz EU projekte ili one koji su vezani uz projekte koje objavljuju različita ministarstva – kazao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Dodao je kako su od sljedeće godine planirali nešto manje, oko milijun i sto tisuća kuna poreznih prihoda s obzirom na to da se opet dogodila porezna reforma koja je na neki način ponovo promijenila način prikupljanja prihoda Grada Ludbrega.

– Uvode se novi prihodi koji će nama na neki način uskratiti jedan dio sredstava koji smo ulagali u razvoj grada, ali smo se prilagodili i donijeli taj proračun od 56 milijuna kuna koji će u onoj rashodovnoj strani pokazati u kojem smjeru grad ide - kaže Bilić.

Predviđena su znatna sredstva, oko milijun i devetsto tisuća kuna, za ulaganje u mjesne odbore, za sve one radove koje mjesni odbori žele, planiraju i vide da su im potrebni.

Sustav mjesnih odbora

- Mi kao jedan od rijetkih gradova, uz grad Pulu i Zagreb, imamo sustav mjesnih odbora, mjesne samouprave, koji funkcionira na sličan način kao i grad. Imaju svoje mjesne odbore, predsjednika, dakle ljude koji su izabrani na izborima i koji svoj prihod, koji se sastoji u cijelosti od poreznog prihoda koji se skupi od građana na tom području, u tom mjesnom odboru, uvećan za 10 do 20%, troše prema vlastitom nahođenju, za pomoć udrugama, neke manje radove i slično. One druge radove poput održavanja ceste, javne rasvjete, čišćenje snijega preuzima grad na sebe – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg priprema se i za provedbu različitih projekata, a među njima su gradnja bazena i gradnja "bike" parka. Planira se i umjetna trava na nogometnom stadionu Podravina, igralište za košarku i odbojku na Podravini, s obzirom na to da bi se umjetnom travom uništilo postojeće igralište za košarku i rukomet.

ludbreg_bazeni_2.jpg

– Trebalo bi biti gotovo igralište u Hrastovskom pokraj nogometnog igrališta, jedno multifunkcionalno igralište za puno sportova. Isto tako planirali smo i 1. fazu uređenja društvenog doma u Selniku i pretvaranje u jednu dvoranu za borilačke sportove. Planiramo i rekonstrukciju kino dvorane. S obzirom da će energetska obnova te zgrade biti gotova do ožujka, započeli bismo odmah i s rekonstrukcijom same kino dvorane kako bi se napokon taj prostor osuvremenio i prilagodio našim potrebama. Nadamo se i potpori Ministarstva kulture i medija za obnovu kino opreme kako bi nastavili tradiciju prikazivanja kino filmova – kaže Bilić.

Kreće uređenje auto kampa

Dodaje je i kako ove godine započinje uređenje auto kampa na lokaciji budućeg bazena i sanacija klizišta Starjak, gdje uz pomoć Hrvatskih voda planiraju završiti klizište koje ugrožava kuće i cestu. Jedan od većih projekata zajedno sa ŽUC-om je gradnja nogostupa odnosno biciklističke staze od Sigeca do Slokovca i Apatije.

– S Varkomom ćemo raditi na uređenju vodovoda na različitim dijelovima u Vinogradima Ludbreškim. Tamo će se na društvenom domu urediti i fasada, a u planu je i uređenje društvenog doma u Bolfanu koji će se osposobiti za društvene aktivnosti. Naravno, tu je i nastavak uređenja Otoka mladosti. Ukoliko se sve realizira kako treba u ovoj prihodovnoj strani krenuli bismo s otkupom prostora u Mlinu i taj prostor bismo preuredili za potrebe gradske knjižnice. To bi bilo oko 1500 kvadrata korisnog prostora što bi sasvim zadovoljilo potrebe knjižnice. Jedan primjereni i suvremeni prostor, okupljalište mladih i svih drugih koji vole knjigu i sve sadržaje koji se organiziraju uz knjižnicu – ističe Bilić.

Obnovljivi izvori energije

Grad Ludbreg se u svom razvoju okrenuo i prema obnovljivim izvorima energije. To su prepoznali i kao stratešku odrednicu novog Europskog programskog razdoblja do 2027. godine, s obzirom na to da će se u tom razdoblju financirati jako puno obnovljivih izvora energije bilo iz solarnih elektrana, bilo iz geotermalnih elektrana ili korištenje vodika u prometu ili u svakodnevnom životu.

– Odradili smo prve razgovore o korištenju geotermalne energije na području Ludbrega. Naši sugrađani znaju i bolje nego ja da su na Ludbregu rađena mnogobrojna ispitivanja i mnogobrojne bušotine u kojima se prvenstveno tražila nafta, ali je otkrivena topla voda. Sada taj neuspjeli pokušaj i otkrivanje tople vode može postati vrlo važan izvor održive proizvodnje takozvane zelene energije – kaže ludbreški gradonačelnik.

Na području Ludbrega postoji nekoliko bušotina koje su interesantne za proizvodnju struje.

- Jedna je u Selniku, druga u Sigecu i jedna vrlo bogata bušotina je u Bolfanu. Potencijala ima i bušotina kod Črn-bela. Cijeli taj prostor bi se mogao pretvoriti u istražno polje Ludbreg. Cilj nam je da probamo zajedno sa Županijom i općinama Mali i Veliki Bukovec, jer oni provode taj projekt kroz Biotermal i vjerojatno će ove godine započeti neki ozbiljniji radovi na tom području, da taj zapadni dio županije postane središte županije za obnovljive izvore energije s obzirom i na naš projekt solarne elektrane – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg tako u budućnosti računa na izgradnju elektrane čime bi postao značajan proizvođač zelene energije i na taj način priključio bi se gradovima Europe koji pomažu energetsku tranziciju i smanjenje karbonskog otiska što se traži od europskih država.

– Mislim da se Ludbreg tu može na vrijeme uključiti i polako pokazati da u tom polju može biti lider ne samo u Varaždinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Bilić.

ludbreg_bazeni_3.jpg

ludbreg_bazeni_1.jpg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci