LUDBREG Započela stručna obrada predmeta iz Bakine hiže i dedekovog dvora

| 28.1.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Krajem prosinca započela je dugoočekivana stručna obrada predmeta iz Bakine hiže i dedekovog dvora koju provodi etnolog Centra za kulturu i informiranje Ludbreg Robert Kapeš pod mentorstvom arheologinje i kustosice Jelene Koprek.

Prošle je godine potpisan sporazum između Centra za kulturu i informiranje Ludbreg i udruge Žene iz Centra svijeta kojim Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra, preuzima na sebe brigu oko prikupljenih predmeta pod nazivom „Bakina hiža i dedekov dvor“. To uključuje stručnu obradu, zaštitu predmeta i adekvatnu prezentaciju.

bakinahiza.jpg

Članice udruge prije 15-ak godina krenule su prikupljati stare stvari i brinuti o običajima ludbreškoga kraja. Ubrzo su postale čuvarice baštine, a sve prikupljene stvari izložile su u staroj kući i dvorištu na adresi Ulica Ivana Gundulića 23.
Upravo zbog velikog broja prikupljenih predmeta javila se potreba za sustavnom obradom i zaštitom.

- Zasad je obrađeno oko 300-tinjak predmeta. Inventarizacija je započela u dedekovom dvoru gdje su prvo obrađene sitnije stvari, a zatim smo prešli na Bakinu hižu u kojoj je znatno više predmeta pa će samim time i proces trajati duže. Za početak smo krenuli od tekstilnog rukotvorstva pa trenutno obrađujemo plahte, ručnike, zidnjake, dijelove narodne nošnje i slično. - pojasnio nam je Robert Kapaše.

Svaki predmet se zasebno fotografira i mjeri. Nakon mjerenja se fotografija unosi u bazu podataka zajedno s inventarnim brojem koji se dodjeljuje svakom predmetu. Uz fotografiju se unose podaci o predmetu - dimenzije, starost, mjesto nastanka, materijal, tehnika izrade i kratki opis svakog predmeta.

- Inventarizacija će sigurno potrajati još dobar dio ove godine, a nakon toga svi predmeti moraju proći dezinsekcijsku komoru u kojoj se zadržavaju tri mjeseca pa ovisno o tome koliko će predmeta odjednom stati u komoru ovisi i sam završetak inventarizacije. - kaže mladi etnolog.

Po završetku obrade predmeta zajedničkim će se snagama razraditi plan idealnog postava Bakine hiže i dedekovog dvora.

- Veseli nas što je konačno krenula sustavna obrada predmeta koje smo prikupljale godinama. Zaista ih ima puno zbog čeka je potrebna inventarizacija. Tako ćemo lakše moći pratiti što sve zapravo imamo i kvalitetno to prezentirati. - poručuju članice udruge.