LUDBREG Kolovoz u znaku glazbe, program počinje jazz spektaklom u režiji gitariste Ratka Zjače Foto: Ilustracija/Facebook Ratko Zjaca

LUDBREG Kolovoz u znaku glazbe, program počinje jazz spektaklom u režiji gitariste Ratka Zjače

VV | 29.7.2022. u 09:30h | Objavljeno u Našim krajem

Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak Ludbreg i ove godine za sve ljubitelje glazbe priprema "Glazbeni kolovoz", manifestaciju u sklopu koje će u Ludbregu gostovati pet glazbenih sastava koji njeguju klasičnu glazbu.

Sve počinje 3. kolovoza i to pravim jazz spektaklom za kojeg će se pobrinuti nagrađivani internacionalni gitarist i kompozitor Ratko Zjača te genijalni vibrafonist Vid Jamnik kojeg je osobno Boško Petrović nazvao svojim nasljednikom, u pratnji Martina Gjakonovskog na basu i Jože Zadravca na bubnjevima.

- Suradnja ovih umjetnika dovodi do zapanjujućih rezultata u smislu zvuka i aranžmana, začinjenih ritmičkim idejama, teksturom i prostorom. Umjetnički entuzijazam, strast, intenzitet i toplina mogu se doživjeti u svakom trenutku njihovog nastupa uživo predstavljajući inspirativnu i ugodnu snagu originalnih skladbi - najavljuju organizatori.

"Glazbeni kolovoz" nastavlja se 12. kolovoza kada u atrij dvorca Batthyany stižu nagrađivane flautistice Barbara Kšenek, Maja Mustapić, Dunja Đurđević i Barbara Tomić koje će nas počastiti djelima stranih i domaćih autora. U utorak, 16. kolovoza, ludbreška publika imat će jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

- Ugostit ćemo jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice. Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika - kažu organizatori.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak Ludbreg (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7.30 do 15 sati, a prema najavama, na koncertu će biti i Veleposlanik Indije u RH sa suprugom.

Nakon 'putovanja Indijom,' 19. kolovoza slijedi koncert Zagreb Brass Quinteta koji njeguje širok repertoar, koncentrirajući se na skladbe originalno napisane za brass kvintet, ali nisu im strane ni obrade simfonijskih i komornih djela svih epoha, kao ni jazz ili filmska glazba. U Ludbregu su gostovali već nekoliko puta i uvijek su priredili vrhunsku glazbenu poslasticu, stoga ništa manje ne očekuje se ni ovoga puta.

I na kraju, 26. kolovoza, očekuje nas putovanje filmskom glazbom.

- Voditelji putovanja bit će Krešimir Marmilić na violini i Vjekoslava Bjelopavlović Cesar na klaviru. Ovaj filmski glazbeni raj bit će sastavljen od skladbi najpriznatijih i najpopularnijih skladatelja današnjice poput Morriconea, Barrya, Williamsa. Osim njih, tu su i djela velikana Chaplina, a i drugih skladatelja čija su djela često korištena u filmovima. Ono što ovom koncertu daje dodatnu čar jest to što će biti popraćen video projekcijom kadrova iz filma - najavljuju organizatori.

Svi koncerti počet će u 20 sati u vanjskom prostoru dvorca Batthyany, a ulaz je besplatan.