Loša godina za pčelare: Grad Ivanec pomaže sa 10 eura po košnici Foto: unsplash/ilustracija

Loša godina za pčelare: Grad Ivanec pomaže sa 10 eura po košnici

Grad Ivanec/vv | 29.9.2023. u 15:20h | Objavljeno u Našim krajem

Batinić predložio pčelarima da osnuju ivanečku udrugu, a Grad bi financirao nabavu opreme

Zbog nezapamćeno loše godine koja je prouzročila pomanjkanja pčelinje ispaše, što je uzrokovalo glad i ugibanje pčela te pčelare dovelo u tešku financijsku poziciju po pitanju osiguravanje prihrane pčela, Grad Ivanec će pčelarima s administrativnog ivanečkog područja lošu situaciju ublažiti potporom od deset eura po košnici.

>> Pomoć pčelarima s područja općine Sveti Ilija
>> Pomoć pčelarima s područja općine Ljubešćica

Izjavio je to gradonačelnik Milorad Batinić u srijedu na sastanku s pčelarima održanom u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec. Na sastanak su bili pozvani svi pčelari iz evidencije Ministarstva poljoprivrede – njih 21, s ukupno 705 košnica.

Osvijestiti važnost pčela

- Na žalost, zajednica još uvijek nije svjesna važnosti pčela za prirodu te za dobrobit i život ljudi, flore i faune. Želio bih da nam vi sami kažete kako vam još možemo pomoći, tj. kakve vam još potpore možemo osigurati kako biste u ovim ekstremnim klimatskim promjenama očuvali sadašnje pčelinje zajednice te njihov broj u dogledno vrijeme i povećali – izjavio je gradonačelnik.

Ističući uvjerenje da Grad i pčelari u partnerskom odnosu mogu postići puno više na popularizaciji pčelarstva, ponudio im je i potporu u nastupu na gospodarskim sajmovima i na gradskim manifestacijama, besplatnom ustupanju štandova itd.

U nastavku se razvila rasprava u kojoj su Franjo Šoštarić, Marijan Vusić i Dragutin Vresk predočili realnu situaciju i teškoće s kojima se pčelari suočavaju. Požalili su se i na loš i manjkav sustav državnih poticaja, na visoke troškove prihrane pčela i održavanja pčelinjih zajednica itd.

Prijedlog - osnivanje udruge

Batinić je pčelarima sugerirao da osnuju svoju, ivanečku udrugu, putem koje bi im Grad tada mogao puno učinkovitije i više pomoći. Izrazio je spremnost da u tom slučaju Grad financira nabavu opreme koju bi mogli koristiti svi članovi udruge.

Vusić je predložio da svaki pčelar, kada bude u Grad dostavljao ispunjene obrasce, dostavi i po 1-2 kg meda, koji će onda Grad dostaviti članovima Udruge Ivanečko sunce i dječjem vrtiću.

Sastanak je vodila pročelnica UO za proračun, financije i gospodarstvo Dunja Cerovčec, koja je i pozdravila sve okupljene te naglasila da je cilj sastanka prokomentirati izazove koje su pred pčelare stavljeni ove godine i naći način da im se barem djelomični kompenziraju štete.