Lepoglavska čipka ponovno plijeni pažnju izvan granica Hrvatske, ovog puta - u Portugalu

VV | 25.7.2022. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglavska čipka ponovno je svojom ljepotom zadivila javnost izvan granica Hrvatske. Ovog puta u Portugalu, u gradu Peniche gdje se od 15. do 17. srpnja održavao Međunarodni festival čipke na batiće.

- S obzirom na to da je riječ o čipki sa UNESCO-ve liste, naše predstavljanje bilo je popraćeno s velikim zanimanjem publike i samih izlagača zadivljenih finoćom konca i složenošću izrade naše lepoglavske čipke. Dobili smo brojne pohvale i čestitke za kontinuitet održavanja vrhunske kvalitete čipke - istaknule su Ljubica Dubovečak, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave i Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke koje su na festivalu u Portugalu predstavljale lepoglavsko čipkarstvo.

U okviru festivala održana je međunarodna modna revija na kojoj su se, s po dva odjevna predmeta s motivima čipke, predstavili izlagači iz desetak zemalja sudionica festivala. Lepoglavsko čipkarstvo tom je prigodom predstavljeno s čipkanom bluzom i haljinom s motivom čipke.

Za boravka u Portugalu sklopljena su nova prijateljstva i dobiveni pozivi za sudjelovanje na sličnim manifestacijama u zemljama sudionicama festivala. Isto tako, s naše im je strane upućen poziv za sudjelovanje na našem Međunarodnom festivalu čipke u budućnosti., kazale su Ljubica Dubovečak i Karmen Šoštarić.