Kreće sanacija i zatvaranje odlagališta Čret u Novom Marofu, potpisani ugovori za izvođenje radova Foto: Grad Novi Marof

Kreće sanacija i zatvaranje odlagališta Čret u Novom Marofu, potpisani ugovori za izvođenje radova

Varaždinske vijesti | 7.7.2020. u 18:17h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof započinje s realizacijom projekta sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada "Čret", a ugovori o izvođenju radova i provođenju stručnog nadzora vrijedni 9,65 milijuna kuna potpisani su u ponedjeljak u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin".

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač čestitao je tvrtkama na dobivenom poslu.

– Nadam se da će posao odraditi bez ikakvih poteškoća, da će radovi biti dobro nadzirani i da će se projekt provoditi bez problema. Trebali bismo se vidjeti za nekakvih 2 do 3 mjeseca, koliko je rok, i poslati svu dokumentaciju prema Fondu – rekao je gradonačelnik.

novi_marof_ugovor_cret_07072020_2.jpg

Jenkač je pojasnio kako je dugo vremena prošlo od samog početka rješavanja problematike sanacije odlaganja otpada u Čretu i kako su se susreli s raznim zaprekama, no nakon 4-5 godina uspjeli su sve prebroditi i doći do faze potpisa ugovora, a za 2 do 3 mjeseca i do zatvaranja samog odlagališta.

– Želim svima puno uspjeha, izvođačima da što bolje odrade posao, da nemamo penalizaciju jer je ona uvijek financijska, a to nitko ne želi. Mi smo ozbiljna lokalna samouprava i uvijek penaliziramo naše partnere. Prije toga ih upozorimo i produžimo rokove ako je potrebno da se sve završi, ali nadam se da to neće trebati i da će sve biti završeno u najboljem mogućem redu – rekao je gradonačelnik Novog Marofa.

Predstavnik izvođača radova, Miljenko Muha iz tvrtke Kostak, objasnio je kako su zajedno s partnerom Opera Group odradili već nekoliko takvih sanacija te da time se bave već dugo vremena.

– Ozbiljne smo firme, kao i ova lokalna samouprava, i garantiramo da ćemo posao odraditi kvalitetno i dobro te želimo ostaviti dobar dojam kao što smo i na svim ostalim projektima. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti da sve odradimo bez produljenja rokova – poručio je Muha.

novi_marof_ugovor_cret_07072020_6.jpg

Predviđena ukupna vrijednost projekta je na razini 17,5 milijuna kuna u što je uključen i monitoring. No, javnom nabavom postignute su niže cijene. S 85 posto projekt je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Inače, u odlagalište "Čret" otpad se dovozio od 1963. do 2015. godine. U to vrijeme otpad se nije odlagao na sanitaran način, odnosno odlagao se na neuređeno odlagalište, gdje se nisu provodile mjere kojima bi se smanjio njegov štetan utjecaj na okoliš: procjedne vode su nekontrolirano odlazile u podzemlje, nije se vršilo otplinjavanje otpada, nije izgrađen sustav za odvodnju oborinskih voda, niti je odlagalište ograđeno.

Procjenjuje se da je na odlagalište odloženo oko 184.000 m3 otpada na ukupnoj površini od 29.786 m2. Točnu količinu i rasprostiranje otpada teško je odrediti jer se dio otpada nalazi ispod razine prirodnog terena (meandar rijeke Bednje), te je određena količina otpada izmiješana s tlom.

Sanacija postojećeg stanja predviđa djelomično premještanje i preoblikovanje odloženog otpada prema projektnom rješenju.

– Godine gomilanja i neadekvatnog odlaganja dovele su do ovih zapanjujućih tona nesaniranog otpada. Da bi se takve situacije izbjegle u budućnosti i da se mlađe generacije ne bi suočavale s ovakvim problemima, važno je raditi na prevenciji nastajanja otpada – poručio je na kraju gradonačelnik Jenkač.

novi_marof_ugovor_cret_07072020_1.jpg

novi_marof_ugovor_cret_07072020_3.jpg

novi_marof_ugovor_cret_07072020_4.jpg

novi_marof_ugovor_cret_07072020_5.jpg

novi_marof_ugovor_cret_07072020_7.jpg