Kreće izrada projektne dokumentacije budućeg vatrogasno-društvenog doma u Kamenici

MGA/VV | 9.11.2019. u 11:31h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Mjesnog odbora Kamenica u tom je mjestu potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju budućeg vatrogasno-društvenog doma.

Ugovor su na mjestu na kojem će biti izgrađen novi vatrogasno-društveni dom potpisali predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kamenica, Zorislav Rodek i direktorica projektantske tvrtke CUBUS iz Varaždina, Valentina Fištrek.

- Potpisivanjem ovog ugovora radimo značajan korak u realizaciji projekta izgradnje vatrogasno-društvenog doma neophodnog Kamenici. Nastavak je to ulaganja u razvoj i uređenje ovog najstarijeg naselja na području Grada Lepoglave koje će izgradnjom doma dobiti prostor za provedbu brojnih društvenih aktivnosti, a vatrogasci novi funkcionalni prostor neophodan za svoj rad. Predložit ću da se već iduće godine krene s rušenjem stare zgrade i prvom fazom građevinskih radova – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodavši da je Grad Lepoglava osigurao potrebnih 67.500 kuna s kojima će financirati izradu projektne dokumentacije koja je predmet potpisanog ugovora.

U planu je rušenje postojeće derutne zgrade nekadašnje škole odnosno društvenog doma na čijem će mjestu, u centru Kamenice, biti izgrađen novi vatrogasno-društveni dom. Adaptacija postojeće zgrade odbačena je kao mogućnost zbog njene složenosti i velikih troškova.

- Na izgradnju potrebnog nam doma čekamo već 10 godina. Postojale su određene financijske poteškoće no gradonačelnik je odlučio da više ne čekamo i da krenemo s projektom i da ga, bude li potrebno, realiziramo po fazama. Ako se otvori mogućnost da se osiguraju i sredstva iz fondova Europske unije na koja smo ranije bili računali, tim bolje. Mjesnom odboru Kamenici i kameničkim vatrogascima potreban je ovakav prostor – istaknuo je predsjednik DVD-a Kamenica, ujedno i predsjednik MO Kamenica, Zorislav Rodek.

Gradonačelnik Škvarić i ovu je prigodu iskoristio da zahvali kameničkim i svim ostalim vatrogascima s gradskog područja na aktivnostima koje provode štiteći živote i imovinu građana.

- Uvažavamo potrebe naših vatrogasaca koji se uvijek spremni pomoći ugroženim građanima kao i zajednici u kojoj djeluju i žive. Pokrenuli smo ulaganja u vatrogastvo vrijedna oko 15 milijuna kuna. Uz današnje potpisivanje ugovora, krenuli smo u projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici, izradili smo projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi, a do kraja godine trebalo bi u DVD Lepoglavu stići novo navalno vatrogasno vozilo za koje smo izdvojili oko 2 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo kroz nekoliko godina uspjeti realizirati i ostale pokrenute projekte u vatrogastvu – poručio je gradonačelnik Škvarić.