Kod kuće i nije tako loše: mlada arhitektica u rodnom kraju dobila pravi profesionalni izazov

| 6.5.2019. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Prema planovima Općine Maruševec, podno crkve Sv. Jurja u Maruševcu za koju bi godinu trebao niknuti multifunkcionalni Kulturni centar u kojem bi se smjestile lokalne udruge, kulturno-umjetničko društvo, velika i mala dvorana, izložbeni prostor i slični sadržaji. Načelnik Općine Damir Šprem tijekom nedavne Svečane sjednice Općine s ponosom je prezentirao kako će izgledati Kulturni centar, čije je idejno rješenje izradila mlada arhitektica Petra Korpar, rodom iz Donjeg Ladanja. Ona je još kao studentica arhitekture osmislila ideju Kulturnog centra u sklopu svog diplomskog rada, a sad su joj lokalne vlasti povjerile zadatak službene razrade idejnog rješenja i glavnog projekta.

kcm_1.jpg

- Manje - više svi na Arhitekturi u sklopu diplomskoga rade nešto lokalno, vezano za svoj kraj. Većina ih je iz gradova pa nemaju problema s temom jer se lako nađe prikladan sadržaj, a ja sam sa svojim mentorom dosta istraživala i zaključili smo da je u našoj ruralnoj sredini kultura vrlo razvijena, kao i težnja za očuvanjem baštine, a među mještanima su prepoznata razna događanja pa smo tako razvili ideju Kulturnog centra - opisuje kako je nastala ideja centra koji je, u sklopu diplomskog rada, trebala postaviti na određenu stvarnu lokaciju u prostoru. Tako da je tada razgovarala i sa župnim svećenikom kako bi se raspitala je li uopće moguće nešto graditi na lokaciji koju je predvidjela projektom.

Kasnije je svoje nacrte pokazala u Općini te su sadašnji predstavnici Općine pokazali veliki interes i krenulo se u realizaciju projekta. O njezinim brojnim interesima te razlozima zbog kojih se kao mlada i obrazovana inženjerka, u skladu s današnjim trendovima, umjesto u Zagrebu ili nekom zapadnoeuropskom središtu, radije odlučila za život u rodnome kraju, razgovarali smo s Petrom u Ivancu gdje već gotovo dvije godine radi u projektantskom uredu IPC-Inženjering.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti