Klizište u ivanečkom MO Lančić Knapić: Završena 1. faza sanacijskih radova Foto: B. Težak

Klizište u ivanečkom MO Lančić Knapić: Završena 1. faza sanacijskih radova

VV | 12.8.2021. u 12:03h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklih dana završena je prva faza radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti na Skradnjaku, u ivanečkom Mjesnom odboru Lančić-Knapić.

Opsežni građevinski zahvati provedeni su na duljini zahvata od stotinu metara. Prema izvješću Tome Zgrepca, direktora tvrtke TTG iz Višnjice kojoj je Grad temeljem natječaja povjerio posao, u prvoj fazi su izvedeni radovi na tzv. gornjem drenu, koji obuhvaćaju „dovođenje“ svih dubinskih i površinskih voda u novoizgrađeno reviziono okno.

Pošto zahvati u drugoj fazi obuhvaćaju gradnju drena kroz vinograde, kojim će se osigurati otjecanje voda iz revizionog okna do podnožja i dalje, dogovoreno je da će se ti radovi izvesti nakon berbi, čime će se vlasnicima omogućiti da prije toga berbu grožđa u svojim vinogradima (koji se nalaze na području klizišta) mirno privedu kraju.

Ovo klizište nije nimalo bezazleno. Aktiviralo se još prije nekoliko godina te oštetilo gradsku cestu, koja je tada naprosto pukla te se tom prilikom stvorila „stepenica“ od oko 40 cm koja je potpuno onemogućila prometovanje. K tomu, klizište je ugrozilo sigurnost i stabilnost okolnih klijeti, koje su također popucale. Grad Ivanec je intervenirao te izvršio privremenu sanaciju prometnice kako bi osigurao prohodnost, međutim, kako je teren i dalje klizio, bilo je potrebno intervenirati ozbiljnim građevinskim zahvatom.

Stoga je Grad ovaj projekt prijavio na javni poziv Hrvatskih voda te za sanaciju povukao 377.000 kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost radova je 505.000 kuna, od čega Grad iz proračunskih sredstava osigurava 128.000 kuna. Radovi će kraju svakako biti privedeni tijekom ove jeseni, a spomenutim rješenjem klizanje tla bi trebalo biti zaustavljeno.

kliziste3-skradnjak-020721.jpg

kliziste2-skradnjak-110821.jpg