KLIZIŠTA U IVANCU Sanacija u Hrastiću, Vukovićevoj i Prigorcu Foto: B. Težak

KLIZIŠTA U IVANCU Sanacija u Hrastiću, Vukovićevoj i Prigorcu

Grad Ivanec/vv | 9.4.2023. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad će naručiti i izradu projektne dokumentacije za sanaciju manjih klizišta u ivanečkoj Mihanovićevoj ulici te u zaseoku Bajzi u Škriljevcu

Grad Ivanec vrši pripreme za sanaciju klizišta koja su se aktivirala na gradskim nerazvrstanim cestama - u ulicama Hrastiće i u Vukovićevoj ulici u Ivancu te u Prigorcu, ukupne procijenjene vrijednosti od oko 133.000 eura. Uz proračunska sredstva Grada Ivanca, sanaciju će sufinancirati Hrvatske vode.

To su zadnja veća klizišta na nerazvrstanim cestama na području Ivanca, dok su ostalo manji odroni, koji sada u većoj mjeri ne ugrožavaju javnu cestovnu infrastrukturu. No, to ne znači da se i o njima ne vodi računa pa će tako Grad naručiti izradu projektne dokumentacije za sanaciju manjeg klizišta u ivanečkoj Mihanovićevoj ulici te u zaseoku Bajzi u Škriljevcu.

U razdoblju od 2018. do 2022. godine na području grada Ivanca sanirano je čak devet klizišta u što je uloženo ukupno 4,67 milijuna kuna. Od toga je Grad Ivanec financirao 1,79 mil. kn, manji dio od 350.000 kn financiralo je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva, dok su Hrvatske vode izdvojile 2,53 mil. kn.

Inače, uključivanje financiranja sanacije klizišta od strane Hrvatskih voda je za svog mandata u Saboru s bivšim stranačkim kolegama izborio upravo ivanečki gradonačelnik M. Batinić. On je osobno tada predložio da se izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u budžetu Hrvatskih voda osiguraju sredstva za rješavanje klizišta.

Naime, klizišta dotad na državnoj razini nisu bila prepoznata kao jedan od najtežih problema sjevera Hrvatske, a s kojima se lokalne samouprave nisu bile kadre same boriti zbog nedostatka sredstava. Navedenim izmjenama omogućeno je da se gradovima i općinama pomogne znatnim državnim sredstvima i to je, kao što se vidi, spas za lokalne samouprave, koje se bez takve pomoći same ne bi mogle nositi s visokim troškovima sanacije javne cestovne infrastrukture.