Kako bez velike muke do stabla lipe, jasena i drugog drveća ili parkirališta u svojoj ulici ili kvartu

vv | 15.12.2020. u 17:16h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je sredina prosinca, Grad Varaždin s komunalnim i hortikulturnim poduzećem Parkovi intenzivno nastavlja s ozelenjivanjem javnih površina. Tako su danas djelatnici Parkova posadili novih deset stabala lipa na ledini između dječjeg vrtića u Graberju i zgrada u Trakošćanskoj ulici.  

-Vrijeme nam ide na ruku pa naši vrijedni djelatnici nastavljaju sadnju diljem našeg grada. Sada smo tu, a istovremeno sadimo još tri stabla jasena na Grabanicama, nakon čega idemo u Kućan. Zahvaljujem našim djelatnicima što po ovakvim vremenskim uvjetima daju sve od sebe kako bi pridonijeli ljepšem izgledu grada. Kada dobijemo nalog od komunalne službe, obično sadimo lipe, no izlazio u susret i željama stanara. Isto tako građani mogu sami odabrati vrstu stabla za sadnju u sklopu akcije Jer živimo zeleno, rekao je direktor Parkova Alen Runac, napomenuvši da će saditi do Badnjaka, nakon čega slijedi odmor zaposlenika do početka nove godine, kada se nastavljaju aktivnosti,  a iznimka će biti dežurne službe.

Osim sadnje novih stabala, Parkovi vode računa i o održavanju postojećeg.

-Ne bi vjerovali, ali lišće pada po cijelom gradu, a i drveće raste po cijelom gradu i Parkovi. Stoga imamo određen broj djelatnika, koji su zaduženi za urednost toga. Kontinuirano orezujemo i sadimo, nažalost, toga je puno i ne stignemo na sva mjesta kada bi htjeli, a i ova nas je situacija oko zaraze malo zaskočila. Dosta ljudi je u samoizolaciji, ali sve će doći na red, rekao je Runac, koji nije preporučio da građani sami uklanjaju posušene grane i slično.

Napominjući da Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da je i ova sadnja dio njegovog plana o tisuću novih stabala u Varaždinu.

-Varaždin je uvijek bio grad zelenila pa razmatramo sadnju uz glavne prometnice, prije svega uz istočnu zaobilaznicu pa cestu prema Jalkovcu.  U ovom trenutku sadimo na nekoliko lokacija u skladu s pravilima struke, a sukladno željama građana.  Tako su se ovi stanari u Trakošćanskoj javili sa željom da se posade stabla, umjesto da se dogradi parkiralište. Uz deset lipa postavit ćemo i klupice i stol za druženja u toplijim mjesecima. Sada je na redu Kućan, a prije toga bile su Grabanice,  a građani koji žele stabla, mali park ili drvored, mogu javiti u Grad ili Parkove, rekao je Čehok.

Dodao je da je već posađen javni voćnjak, tako će na proljeće biti i njegovo otvorenje.

-Ovime naglašavamo da Gradu ne pada na pamet gradnja parkirališta na prostoru zelenih površina, koje povećavamo, ukazao je gradonačelnik te dodao da je bilo zamisli o proširivanju prostora za parkirališta u Trakošćanskoj, ali se od toga odustalo.

-Kako bi se napravilo malo reda kod parkiranja u Trakošćanskoj, predložili smo stanarima uređenje parkiralište s povlaštenom ulaznicom od 50 kuna  No, nije bilo interesa za to, a mi nećemo na silu ništa uvoditi, već ćemo samo urediti postojeća, napomenuo je.

DSC_2389.JPG

Kao primjer uređenja parkirališta, naveo je manje u Zrinskih i Frankopana 15, koje je obnovljeno.

-Uredit ćemo parkirališta tamo gdje se građani sami jave, pri čemu pazimo na zelene površine. Tijekom dvije godine dosta toga je riješeno. Bitno je da se svi slože. A tamo gdje su građani složni i grad će pomoći jer tako odterećujemo gradsku jezgru te se smanjuje promet. Danas je sve više vozila, neka domaćinstva imaju ih više, napomenuo je Čehok.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci