FOTO Plenković na svečanoj sjednici uz Dan općine Jalžabet: "Imate sjajne rezultate"

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
FOTO Plenković na svečanoj sjednici uz Dan općine Jalžabet: "Imate sjajne rezultate" Foto: Krešimir Đurić

- Drago mi je da smo danas opet u Varaždinskoj županiji, ovog puta u Općini Jalžabet koja ima sjajne rezultate. Upravo smo otvorili vrtić u koji je uloženo milijun kuna europskog novca putem Ministarstva poljoprivrede gdje će biti mogućnosti smještaja oko 150 djece. To je dobar primjer kako gradimo i obnavljamo mjesta ispod 5000 stanovnika. Ovo je općina koja je imala jako velike koristi od našeg zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, povećan je proračun za 2018. i 2019., nezaposlenost je svega dva posto, a čujem da ima planova za izgradnju stanova za mlade obitelji što je jedan dobar primjer na sjeveru Hrvatske i zato mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je danas bio na svečanoj sjednici Općine Jalžabet uz Dan općine.
Uz njega na sjednici je bila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnici HNS-a Božica Makar, HDZ-ovi Sunčana Glavak, Stevo Culej i Anđelko Stričak, ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik PU Varaždinske Predrag Benčić, te brojni načelnici općina. Čestitke im je uputila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja im je poželjela uspjeh u svim projektima te daljnji napredak i razvoj.

Od predzadnjeg mjesta do Top 10 u Hrvatskoj

Dobrodošlicu je svima poželio predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik Josip Križanić. 
- Poljoprivreda, vinogradarstvo, turizam, gospodarske zone temelj je razvoja Općine Jalžabet. S ponosom mogu reći da smo od predzadnje općine u Varaždinskoj županiji s BDP-om od 17 posto postali općina koja je ušla u Top 10 u Hrvatskoj. Treba zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom rezultatu, vijećnicima, načelnicima, poduzetnicima, braniteljima, ali i Vladi na silnim milijunima koji dolaze u ovu općinu i predsjedniku Andreju Plenkoviću na unutarnjoj stabilnosti i vanjskotrgovinskoj sigurnosti koja je preduvjet za razvoj cijele zemlje, ali i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je brend u svijetu. Kad sam prije nekoliko godina govorio da će stvaranje radnih mjesta i konkurentnost dići plaće, sada mogu reći da smo to ostvarili kroz nultu stopu prireza. Danas je otvoren dograđeni vrtić, a u obje škole imamo jednosmjensku nastavu. Završavamo komunalnu infrastrukturu i molim za još malo strpljenja zbog raskopanih cesta. Standard ljudi u našim naseljima mora biti najviši u Hrvatskoj i veliki iskorak vidi se u tome što smo prije nekoliko godina izgradili naš sportski i trgovački centar, vatrogasni, pastoralni i kulturni centar koji su postali okosnica društvenog života naše općine. Postali smo općina ne samo za ostanak stanovništva, nego i za doseljavanje.  U središte zanimanja stavljamo čovjeka – rekao je Križanić.

DSC_4883_resize.JPG

Predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik Josip Križanić

Načelnik Općine Mirko Magić podsjetio je na najvažnije projekte u proteklih godinu dana, pa je tako rekao da je proračun za 2018. godinu izvršen u iznosu od 11.620.000 kuna, što je identično proračunu za 2017. godinu, tako da postoji kontinuitet po visini proračuna. Naveo je i da su neki od projekata realizirani preko Varkoma, Hrvatskih voda i Županijske uprave za ceste pa je vrijednost ulaganja u Općinu puno veća.
- Općina nema nepodmirenih obveza i nije zadužena. Najveće uspjehe postižemo, i najviše nas cijene, na što smo i mi najviše ponosni, s aktivnostima naše Poduzetničke zone u kojoj su tvrtke koje zapošljavaju oko 1300 radnika, a to su Ducal, Calzedonia Croatia, Wollsdorf components, Pressglass i Flamespray Croatia. To opravdava višegodišnje ulaganje u našu Poduzetničku zonu, te ćemo nastaviti u njeno daljnje opremanje kako bismo mogli primiti i nove investitore, a neki od njih su već kupili parcele i pripremaju gradnju tvornica - naglasio je Magić.
Rezultat toga je da u Općini danas imaju samo 48 nezaposlenih osoba, što je za 10 posto osoba manje od prošle godine, a u odnosu na 2015. godinu nezaposlenost su više nego prepolovili. Prema podacima FINE o rezultatima poslovanja poduzetnika po općinama u 2018. godini, Općina Jalžabet je među Top 10 općina u Hrvatskoj, po kriteriju broja zaposlenih kod poduzetnika na 10. mjestu, po kriteriju ostvarenog najvećeg ukupnog prihoda poduzetnika na 10. mjestu, te po kriteriju ostvarene najveće dobiti nakon oporezivanja na 8. mjestu. U Općini djeluje 48 poduzetnika, s 1680 zaposlenih, koji su ostvarili u 2018. godini 1.292.940.000 kuna prihoda i 86.672.000 kuna dobiti nakon oporezivanja – rekao je načelnik Općine Jalžabet.
Uoči svečane sjednice otvoren je dograđeni dječji vrtić "Potočić Jalžabet" s novih 100 kvadrata korisnog prostora za boravak djece.
- Ta dogradnja osobno mi je najdraža općinska investicija ove godine. Preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobili smo sredstva za dogradnju vrtića od Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Liste čekanja za vrtić nema, sva djeca sada imaju puni komfor u vrtiću - rekao je Magić.
Velika investicija za Općinu je i izgradnja pročistača otpadnih voda za naselja Jalžabet, Imbriovec i Novakovec, koji je već trebao biti gotov, ali zbog teškoća u poslovanju izvođača radovi još traju.

DSC_4897_resize.JPG

Načelnik Mirko Magić


- Logično je da ako gradimo pročistač, da se gradi i sanitarna kanalizacija pa smo završili kanalizaciju u Imbriovcu koju, budući da nismo u sustavu aglomeracije, izvodimo uz sufinanciranje Hrvatskih voda. Uz gradnju kanalizacije paralelno smo radili izmjenu zastarjele vodovodne mreže s postavljanjem vatrogasnih hidranata, te nogostup za pješake. Uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja asfaltirali smo Ulicu Marijana Mlinarića u Poduzetničkoj zoni. Uz financijsku pomoć Ministarstva kulture radimo fasadu crkve svete Elizabete u Jalžabetu, a uz financijsku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dovršili smo kompletnu sanitarnu kanalizaciju naselja Kelemen i Leštakovec. Županijska uprava za ceste nam je asfaltnim tepihom presvukla Varaždinsku ulicu u Jalžabetu gdje su bili prekopi nakon izgradnje sanitarne kanalizacije prošle godine. Također je prije dva dana asfaltirana biciklistička staza između Jalžabeta i Imbriovca. Za klizište u Čehalnici napravili smo projektnu dokumentaciju, te sanirali klizište uz financijsku pomoć Hrvatskih voda. Vlastitim sredstvima smo asfaltirali odvojak Vukovićeve ulice u Kaštelancu, parkiralište kod crkve u Kelemenu i izgradili i asfaltirali parkiralište s 20 parkirnih mjesta kod groblja u Jakopovcu. Led javnom rasvjetom osvijetlili smo dio Novakovca koji je imao staru rasvjetu. Ministarstvo regionalnog razvoja nam je sufinanciralo izradu projektno-tehničke dokumentaciju za kanalizaciju naselja Novakovec. Dokumentacija je gotova i spremna za prijavu na natječaj za dobivanje sredstava. Institut za arheologiju iz Zagreba, uz financiranje Ministarstva kulture vrši arheološka istraživanja na našem arheološkom nalazištu Gomila, koje je europske važnosti, a prezentaciju nalaza očekujemo uskoro. Arheološkim nalazima će se koristiti općina u jačanju turizma, a u svrhu razvijanja turizma kao gospodarske grane u izradi smo strategije razvoja turizma koju nam financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi. Uz financiranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u nabavci smo spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a s Općinama Kneginec i Sveti Ilija imamo Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom, kako bismo što učinkovitije gospodarili otpadom. Osiguravamo božićnice i uskrsnice za sve umirovljenike, jednokratnu pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta u iznosima od 2000 za prvo do 7500 kuna za četvrto i svako sljedeće dijete, dajemo stipendije, sufinanciramo prijevoz djece osnovne škole, školsku kuhinju i produženi boravak – nabrojio je Magić.

U početkku sramežljivi, ali poslije hrabri


Čestitke je uputio i župan Radimir Čačić.
- To je jedna od naših općina s najbržim rastom, posebno zbog poslovnih zona. Varaždinska županija ima posebno dobru suradnju s Jalžabetom, imamo specifične programe ovdje kao što je produženi boravak djece. Nažalost, imamo visok postotak djece kojima financiramo obroke, 96 djece, od toga 22 kroz europski fond, a ostatak iz sredstava Županije. Ovdje je dobro prihvaćen meni najdraži program, osiguranja za naše poljoprivrednike, 15 OPG-ova koristi taj program, što je 155 milijuna kuna osiguranja usjeva i stoke. Na dijelu infrastrukture prisutni smo s milijun kuna, što naravno na budžet općine nije beznačajno. Očekujem jednako dobru suradnju i ubuduće – rekao je Čačić i dodao kako je u ovoj općini češće nego u Varaždinu jer tu ima kuću, pa je ovdje doma.
Na kraju je mještanima Općine Jalžabet čestitke uputio saborski zastupnik Anđelko Stričak.
- Prvu godinu mandata bili smo malo sramežljivi i pričali smo da je sve mjerljivo, pa i rad u politici. Druge godine bili smo malo hrabriji pa smo rekli da ćemo se potruditi i pokušati dovesti investicije na područje Varaždinske županije barem za milijardu kuna. Prošle godine smo bili puno hrabriji i naglašavali smo da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište, a danas s ponosom ističemo da smo uspjeli. Trenutačno na području Varaždinske županije odvijaju se investicije od približno dvije milijarde kuna. Zahvaljujem svima na pomoći i na svim investicijama – rekao je Stričak.

Kako je bilo u Jalžabetu pogledajte u fotogaleriji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.