Zašto je varaždinski HDZ podržao rekordni proračun Grada Varaždina?

MGA/VV | 16.12.2019. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Izglasavanje Proračuna za 2020. godinu glavna je točka posljednje ovogodišnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća održane u ponedjeljak, 16. prosinca. Prema prijedlogu Proračuna, ukupni prihodi (bez zaduživanja) iznose 394,76 milijuna kuna, a rashodi čak 564,6 milijuna kuna. Niz projekata planira se financirati zaduživanjem izdavanjem municipalnih obveznica, a ukupan trošak zaduživanja iznosi 176,2 milijuna kuna. Za izglasavanje proračuna presudni su glasovi koalicijskog partnera HDZ-a, čiji se Klub vijećnika uoči sjednice izjasnio da će podržati prijedlog proračuna.

- U razgovorima s partnerima dogovorili smo da se u proračun ugrade određeni projekti koje smo predlagali u svom predizbornom programu 2017. godine. Pri tome mislim na uređenje Habdelićevog trga, Ulice Vatroslava Lisinskog, ali i reknostrukciju ulica u svim Mjesnim odborima pogotovo u Donjem i Gornjem Kućanu, Kućan Marofu i Gojancu koji su dugo zapostavljeni po pitanju komunalnog uređenja. Predviđen je i projekt produbljenja pothodnika u Miškininoj kako bi se omogućio provoz osobnim automobilima. Napokon se nazire kraj obnove Sinagoge i Varaždinske kuće, kao i renovacija predvorja Kina Gaj te će se napokon zaokružiti priča o novom gradskom kinu koje je zadnje dvije godine pod vodstvom POU i Lane Vukalović Velimirović doživjelo svojevrsnu renesansu - ističe prvi čovjek HDZ-a u Varaždinu i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.

U odnosu na prihodovnu stranu, gdje se kao izvor financiranja navodi izdavanje obveznica, u HDZ-u ponavljaju da se proračunom mora predvidjeti izvor prihoda za rješavanje baliranog otpada.

- U protivnom se dovodimo u situaciju da ministarstvo ne podrži prijedlog rješenja baliranog otpada, dok je također ministarstvo potvrdilo da će sufinancirati rješavanje baliranog otpada. Oko 90 posto proračuna je zadano i narednih se godina moramo okrenuti ITU mehanizmu, kojem bi se Grad Varaždin trebao priključiti 2021. godine. Tada možemo krenuti s realizacijom većih kapitalnih projekata za koje nam treba vanjska komponenta financiranja - ističe Habijan.

Nakon današnje sjednice Gradskog vijeća predsjednik Gradskog vijeća i prvi čovjek varaždinskog HDZ-a Damir Habijan objavio je post na društvenim mrežama u kojima dodatno pojašnjava stavove HDZ-a i što je značilo glasanje za proračun te što vijećnicima još predstoji u izjašnjavanja o zaduživanju:

- Gradsko vijeće Grada Varaždina na današnjoj je sjednici usvojilo Proračun za 2020. godinu u rekordnom iznosu od 572 milijuna kuna.

Iako je na dnevnom redu bilo izglasavanje proračuna, na žalost pojedini vijećnici u svojoj raspravi nisu govorili o proračunu, već o izdavanju obveznica. No, važno je istaknuti da izglasavanjem današnjeg proračuna nije donijeta odluka o izdavanju obveznica, već je proračunom predviđeno da će se sljedeće godine na Gradskom vijeću raspravljati o prijedlogu odluke o izdavanju obveznica.

Prema tome, kao što smo predlagali, pitanje izglasavanja proračuna odvojeno je od odluke o izdavanju obveznica. Na današnjoj sjednici nismo odlučili da ćemo sve projekte koji su predviđeni financirati putem obveznica i u navedenim iznosima, već je stav HDZ-a da ćemo podržati samo one projekte koji su realni i koje je moguće kratkoročno realizirati.

Na kraju, žalosti me činjenica da pojedinci Gradsko vijeće koriste za stjecanje jeftinih političkih poena, da se predlaže financiranje projekata putem proračuna, a ne obveznica, dok pri tome nisu podnijeli niti jedan amandman, niti su naveli koju stavku smanjiti, ako nešto drugo žele povećati.

Kao što sam rekao na svečanoj sjednici, pred vijećnicima su odluke koje su teške, koje iziskuju hrabrost, ali odluke koje su nažalost, zbog naslijeđenih problema nužne. HDZ nije stvorio probleme, nije ih produbio, ali kao dio vladajuće koalicije želi ih pokušati riješiti. Mogli bi biti statisti, mogli bi neargumentirano kritizirati, ali kao odgovorna stranka želimo rješavati probleme ne razmišljajući kratkoročno, već dugoročno, za dobrobit grada.

Smatram da je vrijeme da otvorimo sva neriješena pitanja iz prošlosti, da nađemo sveobuhvatno rješenje za sve sudske sporove koji se u ovom trenutku vode protiv Grada, a koji, u slučaju njihovog gubitka, prijete našem proračunu s preko 250 milijuna HRK. To je moj odgovor na današnje pitanje gospodina Markovića što ćemo ostaviti u naslijeđe. Želimo grad neopterećen sudskim postupcima, grad koji rješava probleme, grad koji na ulazu nema 120000 tona baliranog otpada. Želimo biti odgovorni prema Varaždinkama i Varaždincima, a ne razmišljati od izbora do izbora - napisao je Habijan u FB postu nakon današnje sjednice.

 

Označeno u