Ivkom-Plin šokirao građane ivanečkog područja: Od jeseni skuplji plin, i to dosta

vv | 5.8.2022. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Građane ivanečkog područja proteklih je dana šokirala obavijest distributera plina Ivkom-plin d.o.o. Ivanec, kod kojeg bi cijena plina od 1. listopada mogla iznositi čak oko 15 kn/m3, a dosad je bila oko 1,25 kn/m3.

"IVKOM-PLIN d.o.o. je u protekloj plinskoj godini uspio omogućiti kućanstvima najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, što smo planirali u sljedećim godinama, no trenutna situacija na tržištu plina uzrokuje veliku nestabilnost cijena koje su na današnji dan višestuko veće od naše dosadašnje cijene (okvirno 1,25 kn/m3 s uključenom subvencijom Vlade RH). Zbog novonastale situacije vjerojatno Vam nećemo biti u mogućnosti ponuditi cijenu nižu od cijene plina u javnoj usluzi te Vas obavještavamo da bi naša cijena od 1. listopada prema sadašnjim cijenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH", stoji u obavijesti Ivkom-Plina d.o.o. Ivanec.

Tvrtka obavještava kako kupci imaju pravo odabira žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obavezi javne usluge ili slobodno na tržištu po tržišnim uvjetima od Ivkom-plina ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom.

"Na našem distributivnom području opskrbljivač u vezi javne usluge je Gradska plinara Zagreb s cjenikom koji je javno objavljen na internetskim stranicama", naveli su, dodajući da bi njihova okvirna cijena do 31. ožujka iduće godine  iznosila 3,3 kn/m3 s uključenom subvencijom Vlade RH.

Odgovor Grada Ivanca

"Grad Ivanec - Ivkom – plin d.o.o. Ivanec je tijekom protekle plinske godine za svoje kupce uspio osigurati na tržištu - iz današnje perspektive - nestvarno niske cijene plina, tako da njegovi kupci danas plaćaju plin po cijeni od približno 1,25 kn/m3, što je najniža cijena plina u proteklih 10 godina i sigurno jedna od najnižih (ako ne najniža) u Hrvatskoj.

Posebno naglašavamo da svi građani, kao kupci, imaju pravo odabira o tome žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili ga žele kupovati slobodno na tržištu, po tržišnim uvjetima, pri čemu uvijek imaju mogućnost povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

U proteklim mjesecima, kada je Ivkom-plin ponudio kupcima iznimno nisku cijenu plina, naravno je da se velika većina potrošača opredijelila za ugovore po tržišnim uvjetima s Ivkom-plinom.

Sada, kada Ivkom-plin najavljuje da im od 1. 10. 2022. više neće moći ponuditi ni približno takvu cijenu već dapače, da bi ona sa sadašnjih 1,25 kn/m3 mogla porasti na nevjerojatnih 15kn/m3 i to s uključenom subvencijom Vlade RH, Ivkom-plin d.o.o. Ivanec o tome je maksimalno korektno i na vrijeme izvijestio svoje potrošače.

U cilju izbjegavanja tako ogromnog poskupljenja koje potrošači ne bi mogli podnijeti, svim dosadašnjim kupcima Ivkom-plin d.o.o. sugerirao je da za razdoblje od 1. 10. nadalje sklope ugovor o opskrbi plinom s Gradskom plinarom Zagreb, koja je na ovom području opskrbljivač u obvezi javne usluge, a čija bi okvirna cijena iznosila oko 3,3 kn/m3 (s uključenom subvencijom Vlade RH). Na žalost, svi moramo biti svjesni da je plin postao oružje u ratnom sukobu i da tržišne cijene plina divljaju.

S obzirom na rast cijena energenata i svih ostalih roba te inflaciju koja najviše pogađa najsenzitivnije skupine građana, Grad Ivanec je još u proljeće ove godine krenuo s izradom nove gradske socijalne „karte“, odnosno nove Odluke o socijalnoj skrbi, s pripadajućim Pravilnikom. Odluka je sada u završnoj fazi i njome je predviđeno ne samo proširenje broja i vrsta gradskih pomoći i potpora socijalno najugroženijim građana, već i povećanje broja korisnika koji će ih moći ostvariti. Pritom napominjemo da će gradonačelnik prijedlog Odluke poslati na donošenje Gradskom vijeću već na jednoj od prvih sjednica u predstojećem razdoblju", poručili su iz gradske uprave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci