IVANEČKO SUNCE Otvoreni novouređeni prostori za osobe s intelektualnim oštećenjem

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 12:25h | Objavljeno u Našim krajem

U zgradi u Gajevoj 14 u Ivancu u četvrtak su, 5. svibnja, otvoreni adaptirani i preuređeni prostori namijenjeni radu Ivanečkog sunca, Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem, koja okuplja najosjetljiviju populaciju u zajednici (djecu i odrasle s teškoćama u razvoju).

Okupljenom vodstvu i članovima Ivanečkog sunca te njihovim roditeljima, asistentima i volonterima, na prigodnoj svečanosti otvaranja pridružili su se državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Radovi na adaptaciji bivših neprikladnih prostora u visoko funkcionalne i primjerene za rad i potrebe članova, stajali su ukupno 309.000 kuna. Grad Ivanec izdvojio je najviše sredstava za njihovo uređenje – 185.500 kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 91.000 kuna (sredstva su dobivena prijavom na Javni poziv za sufinanciranje projekata pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom), dok je Grad Lepoglava, kao suvlasnik prostora, osigurao 32.550 kuna. Ostali suvlasnici ovog prostora (općine Bednja, Maruševec, Klenovnik i Donja Voća, čije članove ova udruga također okuplja) nisu sudjelovali u sufinanciranju njegova uređenja.

Batinić: Iduće godine novo kombi vozilo

Predsjednica Ivanečkog sunca Milena Golubić gostima je zahvalila na financijskim izdvajanjima zahvaljujući kojima je stvoreni funkcionalni uvjeti boravka i rada za 50-ak osoba koje okuplja ova udruga. Naime, ove osobe se ovdje okupljaju triput tjedno od 8 do 14 sati, gdje provode vrijeme u radionicama i terapijskim aktivnostima, a što predstavlja veliku potporu njihovim obiteljima i skrbnicima.

-S Gradom Ivancem odlično surađujemo i njegove projekte pratimo od 2004. godine pa smo ih tako do sada sufinancirali s ukupno 277.000 kuna. Vašu prijavu na javni poziv ministarstva Povjerenstvo je sa zadovoljstvom prihvatilo, a ivanečke projekte pratit ćemo i dalje – istaknuo je državni tajnik D. Nekić, koji je inače prijatelj Ivanca (do sada je više puta bio u Ivancu) i gradonačelnika Batinića.

Izražavajući zadovoljstvo što Ivanečko sunce sada raspolaže sa 110 m2 potpuno uređenog prostora (u čijem je sklopu veća dvorana s kutkom za spravama za terapijske vježbe, radni prostor za članove, dva ureda, čajna kuhinja, spremište, sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom), gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nagovijestio je i nova ulaganja u opremanje Ivanečkog sunca:

-Kombi vozilo, koje je Grad Ivanec prije 12 godina kupio za potrebe prijevoza članova udruge, dalo je svoje. Stoga za iduću godinu najavljujem nabavu novog kombi vozila – istaknuo je Batinić.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, istaknuo je da ovaj Grad potrebe članova Ivanečkog sunca prati s posebnim senzibilitetom, jer riječ je o najosjetljivijoj populaciji.

-Grad Lepoglava i dalje će biti na usluzi potrebama njenih članova, kako za spomenuto kombi vozilo, tako i za druge potrebe kao što je primjerice, poludnevni boravak – poručio je M. Škvarić.

Galerija slika