Ivanečki prvašići mogu besplatno posuditi knjige u Gradskoj knjižnici Foto: pexels/ilustracija

Ivanečki prvašići mogu besplatno posuditi knjige u Gradskoj knjižnici

Grad Ivanec/vv | 10.10.2023. u 18:04h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec osigurao im je besplatnu članarinu

I ove je godine Grad Ivanec osigurao besplatnu članarinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec za sve prvašiće s administrativnog područja grada, tj. iz osnovnih školaI vana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i Metela Ožegovića u Radovanu i njihovih područnih škola.

Za besplatan upis potrebno je samo doći u knjižnicu u Mjesecu hrvatske knjige (od 15.10. do 15.11. ) i zatražiti svoju iskaznicu. Članarina vrijedi godinu dana.

12114.jpeg

- To je hvalevrijedna akcija kojom se svim prvašićima osigurava dostupnost knjige u vrijeme kada oni tek uče prva slova i ulaze u svijet čitanja. Stoga je iznimno važno da su im knjiga i njihova knjižnica uvijek dostupne. Na taj će način lako steći naviku dolaženja u knjižnicu – poručuje Marina Grudenić, ravnateljica Gradske knjižnice te kaže kako dosadašnja iskustva pokazuju da velik dio djece usvaja naviku čitanja te da nakon isteka godinu dana i dalje ostaju članovi knjižnice tijekom cijelog svog obrazovanja.

Programi u Mjesecu hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska je knjižnica za svoje korisnike pripremila niz zanimljivih programa. 

Obilježavanje Mjeseca knjige 2023. godine počet će 16. listopada u 18 sati, otvaranjem izložbe likovnih radova Nevenke Kozina (umjetničkog imena Nenna). Na izložbi će biti prikazano 20-ak likovnih radova tematski vezanih uzknjige, svijet mašte i čitanja. Izložba će se moći razgledati do kraja prosinca, u radno vrijeme knjižnice. 

>> Uz "Vikinške narodne pripovijetke i bajke" počinje Mjesec hrvatske knjige u varaždinskoj Gradskoj knjižnici

-Kako je cilj ovogodišnjeg Mjeseca knjige ukazati na važnost prevoditelja, jedno predavanje odlučili smo posvetiti ivanečkoj prevoditeljici prof. Mirjani Bračko, koja će otkriti kako je postala prevoditeljica. Zahvaljujući našim prevoditeljima, kao što je gđa Bračko, strana književnost, njihovi klasici i suvremenici postaju dostupni za čitanje i proučavanje. Isto tako, i hrvatska se književnost prevodi na brojne strane jezike te tako prelazi granice domovine - naglašava Grudenić.

Nek' ti riječ ne bude strana(c)

Nadalje, svakog četvrtka od 17 sati u knjižnici će se čitati priče u Pričaonici pod nazivom Čarolija slova te na kreativnim radionicama poticati djecu na izražavanje i kreativnost.

Također, ijekom listopada i studenog obavljat će se pripreme za tisak zbornika 43. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč 2023.

Slogan ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige je Nek' ti riječ ne bude strana(c).