Ivanečke udruge na savjetovanju o financiranju programa i projekata Foto: Grad Ivanec

Ivanečke udruge na savjetovanju o financiranju programa i projekata

I.D./Varaždinske vijesti | 13.10.2015. u 08:12h | Objavljeno u Našim krajem

U suradnji Grada Ivanca i Programa JAKO, u prostorijama Udruženja umirovljenika Ivanec, za udruge civilnog društva održano je savjetovanje o cjelokupnom zakonskom okviru koji se odnosi na djelovanje i rad udruga, s naglaskom na novi Zakon o udrugama, posebice na Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.

Predstavnicima dvadesetak ivanečkih udruga o ovoj je temi govorila Ines Van Hoek iz Autonomnog centra Čakovec, trenerica i savjetnica Programa JAKO. Tijekom gotovo dvosatnog savjetovanja razgovaralo se o primjeni Uredbe, o osnovnim standardima financiranja programa i projekata, njihovu vrednovanju i provedbi te o propisanim uvjetima i dokumentaciji koje udruge imaju obvezu ispuniti kada namjeravaju koristiti sredstva iz javnih izvora.

Dosta govora bilo je i o obvezama udruga, a prvenstveno o obvezi javnog izvještavanja o radu i namjenskom korištenju sredstava, o potpisivanju ugovora kojim se obvezuju za namjensko korištenje financijskih sredstava, o dokazivanju namjenskog trošenja i sl.

Jedna od tema bila je i odredba koja udruge obvezuje na vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje financijskih izvještaja. Pojedini predstavnici udruga pritom su izrazili svoje nezadovoljstvo postojećim zakonskim okvirom jer smatraju da su iste obveze i sankcije propisane za sve udruge, bez obzira ostvaruju li simbolične ili višemilijunske potpore iz javnih izvora. No, pritom je naglašeno da se zakon mora poštivati, budući da novi Zakon o udrugama, istaknuto je, ipak predstavlja velik korak naprijed u pogledu transparentnosti i kontrole trošenja sredstava.

Skupu su nazočile i predstavnice Grada Ivanca. U raspravi o spomenutim temama rečeno je da Grad u radu s udrugama primjenjuje nove zakonske odredbe (s njima su zaključeni ugovori o korištenju financijskih potpora iz gradskog proračuna, udruge trebaju dostaviti dokaze o namjenskom trošenju sredstava), pri čemu je naglašeno da potporu ne mogu ostvariti udruge koje nisu upisane u Registar neprofitnih organizacija i koje Gradu nisu dostavile izvješće o financijskom poslovanju za 2014.

Također, predstavnici udruga obaviješteni su da je Grad Ivanec u postupku donošenja novog Pravilnika o financiranju javnih potreba prema kojem će nadležno upravno tijelo, imajući u vidu raspoloživ iznos financijskih sredstava namijenjen za zadovoljenje dijela javnih potreba kroz dodjelu putem natječaja udrugama, raspisati natječaj za dodjelu sredstava nakon donošenja proračuna Grada Ivanca za 2016. godinu. Očekivani termin objave natječaja je siječanj 2016.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci