IVANEC Za održavanje komunalne infrastrukture namijenjeno 1,01 mil. eura Foto: B.Težak/ilustracija

IVANEC Za održavanje komunalne infrastrukture namijenjeno 1,01 mil. eura

Grad Ivanec/vv | 8.2.2023. u 13:16h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec će u održavanje komunalne infrastrukture na cijelom svom administrativnom području ove godine uložiti 1,01 milijun eura, što je znatno više nego prošle godine. Sva planirana ulaganja definirana su Programom održavanja komunalne infrastrukture koji je jednoglasno donijelo Gradsko vijeće Ivanec, najavljuju iz gradske uprave.

Više za nerazvrstane ceste, odvodnju oborinskih voda...

Naime, izgrađenu infrastrukturu treba i održavati na način da služi građanima i da bude funkcionalna pa je Grad ove godine osigurao više sredstava za održavanje nerazvrstanih (gradskih) cesta, odvodnje sustava oborinskih voda, javnih zelenih površina, sportskih i dječjih igrališta i drugih objekata javne namjene. 

U toj svoti su i sredstva namijenjena za održavanje groblja ičistoće javnih površina, za blagdansko uređenje grada, održavanje cesta i javnih površina u gospodarskim zonama, za čišćenje potoka i kanala te sanaciju manjih divljih deponija.

Za javnu rasvjetu 471.160 eura

Od ukupne svote, najviše sredstava, čak 471.160 eura namijenjeno je održavanju javne rasvjete. Ove godine Grad kreće s modernizacijom javne rasvjete na cijelom svom administrativnom području po ESCO modelu.

Za ovaj projekt, koji će u aktualnoj energetskoj krizi rezultirati velikom uštedom električne energije i smanjenjem troškova rasvjete, osigurano 265.500 eura. Gotovo 200.000 eura k tome je rezervirano za plaćanje računa za javnu rasvjetu.

Nadalje, 192.500 eura predviđeno je za održavanje nerazvrstanih cesta. Tu ulazi šljunčanje, čišćenje odvodnih jaraka i cesta od nanosa otpada i mulja, sanacija oštećenog asfalta, krpanje udarnih rupa, izrada muldi, popravak ograda i rubnjaka, košnja bankina, popravak prometne signalizacije i niz drugih radova. U ovoj svoti je ponajveća stavka (53.000 eura) namijenjena zimskoj službi.

Gotovo 250.000 eura predviđeno je za održavanje javnih zelenih površina (čišćenje i održavanje travnatih površina, održavanje dječjih i rekreacijskih igrališta širom grada, cvjetnih gredica i žardinjera, staza i parkovnih elemenata itd).

Grad je i ove godine osigurao sredstva (41.800 eura) začišćenje i održavanje sustava oborinske odvodnje (slivnika, rešetki, cijevi, propusta, kanala i kanalica, rigola, šahtova). 

Sredstva iz komunalne naknade i poreza

Za održavanje spomenika i spomen obilježja te sadržaja javne namjene planirano je 11.280 eura, za čistoću javnih površina 21.000 eura, a za prigodno blagdansko uređenje grada blizu 22.000 eura.

Potrebna novčana sredstva za sve navedeno najvećim se dijelom planiraju osigurati iz sredstava komunalne naknade (oko 411.700 eura) te iz poreznih prihoda (oko 585.000 eura).