IVANEC "Hoće li gradski vijećnici pokleknuti ili se borba za ivanečke interese nastavlja?" Foto: VV arhiva / ilustracija

IVANEC "Hoće li gradski vijećnici pokleknuti ili se borba za ivanečke interese nastavlja?"

Varaždinske vijesti | 14.2.2022. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

- Gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića i njegov uži suradnički tim nije iznenadila Odluka koju mu je u petak, 11. veljače, dostavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a kojom je naložilo obustavu primjene Odluke Gradskog vijeća Ivanec o raspisivanju lokalnog referenduma - priopćili su iz Grada Ivanca.

Podsjetimo, građani ivanečkog područja na referendumu 20. veljače trebali su izraziti svoju volju oko pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu te oko odlaganja komunalnog otpada iz grada Varaždina i 12 okolnih JLS-ova na odlagalištu Jerovec.

Međutim, Odluku Gradskog vijeća Ivanec o raspisivanju lokalnog referenduma Ministarstvo je ocijenilo protuzakonitom pod obrazloženjem da predmetna referendumska pitanja ne spadaju u pitanja iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela.

>> Ministarstvo uprave obustavilo referendum u Ivancu oko vodoopskrbe i otpada

- Pred Gradskim vijećem Ivanec sada su dvije mogućnosti. Prva je da prihvati nalog Ministarstva pravosuđa i uprave i da vlastitu Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma stavi izvan snage. Druga mogućnost je da i dalje ustraje u stavu da je odluka zakonita te da postavi zahtjev da se njena zakonitost preispita na višim instancama - navode iz Grada Ivanca.

- U tom slučaju će Ministarstvo uprave i pravosuđa u roku od 30 dana morati pokrenuti spor pred Visokim upravnim sudom RH - dodali su.

Upravo to će biti tema sjednice Gradskog vijeća koja je sazvana za utorak, 15. veljače.

- Vijećnici SDP-a Dalibor Patekar i Mihael Slunjski u vezi s time već su se oglasili priopćenjem da će biti suzdržani u glasovanju po tom pitanju jer da ne podržavaju nezakonite odluke i da će se pridržavati prisege kojom su se obvezali da će se držati zakona RH. Za gradonačelnika M. Batinića dvojbe nema: "Ni na pamet mi ne pada da pokleknem pred diktatom vladajućih!" - priopćili su iz ivanečke gradkse uprave.