Ministarstvo uprave obustavilo referendum u Ivancu oko vodoopskrbe i otpada

VV | 11.2.2022. u 17:37h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo pravosuđa i uprave danas je Gradu Ivancu dostavilo Odluku koju potpisuje HDZ-ov ministar Ivan Malenica, a kojom Gradu nalaže da obustavi primjenu Odluke o raspisivanju lokalnog referenduma. Ostatak njihove objave na službenim stranicama prenosimo u cijelosti:

"Resorno ministarstvo svoju odluku obrazlaže navodom da je u postupku nadzora zakonitosti ocijenilo da Odluka Gradskog vijeća Ivanec o raspisivanju referenduma, „nije u skladu sa zakonom, s obzirom na to da Odlukom nije raspisan referendum o pitanjima iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela“.(?)

Time je, kao što je gradska uprava Ivanec već danima i očekivala, HDZ-ova Vlada i službeno spriječila održavanje referenduma u Ivancu, čime je građanima uskratila i oduzela njihovo Ustavom i zakonom zajamčeno pravo da izraze svoju volju o ključnim stvarima važnim za njihov život u lokalnoj sredini.

Politička poruka vladajućih HDZ-ovih elita je i više nego očita:

Referendum u Ivancu ne smije se održati jer bi on bio uvod u val referenduma u gradovima i općinama širom Hrvatske, koje su također na nogama zbog činjenice da im je Vlada RH svojom Uredbom oduzela njihove lokalne vodoopskrbne tvrtke zajedno s imovinom te ih prisilila da se pripoje mastodontima, u kojima više neće imati nikakvog utjecaja na donošenje odluka o razvitku vodoopskrbe i odvodnje u svojim sredinama.

Zanimljivo je da Ministarstvo uprave svoju odluku pravda zakonskom odredbom da jedinica lokalne samouprave referendum može raspisati samo o pitanjima iz svog samoupravnog djelokruga, a da predmetna (ivanečka) pitanja ne spadaju u pitanja iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela Grada Ivanca.

Točnije, da su distribucija vode i odlaganje otpada već uređeni posebnim zakonima iz djelokruga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja komu je na čelu HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić.

Međutim, ne ulazeći u pravne aspekte tumačenja Ministarstva uprave, čini se da je netko, očito žurno ispunjavajući politički dekret s ciljem da se ivanečki referendum „sasiječe“ u korijenu (namjerno?) zanemario sljedeću činjenicu:

A to je da se u referendumskom pitanju građane pitalo o tome jesu li za PRIPAJANJE ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda kao poduzeća u većinskom vlasništvu Grada Ivanca Varkomu?

A pitanje raspolaganja imovinom (stjecanja, otuđivanja, gospodarenja) upravo jesu u samoupravnom djelokrugu JLS-ova; točnije, pitanja raspolaganje imovinom u izričitoj su nadležnosti gradova i općina i to je jasno propisano Zakonom o lokalnoj (područnoj) samoupravi, Zakonom o proračunu i Statutom Grada Ivanca.

Iz tumačenja ministarstva sada ispada da je Zakon o vodnim uslugama vrhunaravni zakon u Hrvatskoj, ne samo iznad svih spomenutih zakona, nego i iznad Ustava RH!

I drugo, kod pitanja o tzv. varaždinskom otpadu kojim se želi zatrpati Jerovec.

Upravo je nevjerojatno da je ministar Tomislav Ćorić već donio odluku kojom naređuje dovoz otpada u Jerovec, iako je još uvijek u tijeku spor koji se po tom pitanju vodi na Upravnom sudu RH.

Pa se tumači da pitanje smeća koje bi se građanima trebalo dovesti pod prozore, „nije iz samoupravnog djelokruga JLS-a“, dakle Grada Ivanca, pa o njemu suvereno može odlučivati -ministar.

Jadnog li pravosuđa! Ako se građanima uskraćuje pravo da izraze svoj stav čak i po pitanju dovoza otpada u svoje najbliže susjedstvo, možemo konstatirati samo jedno: Žalosna je država u kojoj živimo!"