IVANEC Gradi se pročistač otpadnih voda za potrebe 11.000 građana

vv | 28.3.2024. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na ogromnom gradilištu otvorenom na prostoru ispod pruge (obuhvat sjeverno od Poslovne zone Ivanec-istok i istočno od Industrijske zone) u tijeku su golemi radovi koji obuhvaćaju gradnju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda (UPOV) na Aglomeraciji Ivanec te kompletne prateće infrastrukture, a koji će pokriti potrebe 11.000 stanovnika Ivanca i prigradskih naselja.

Radove izvode tvrtke MIPCRO iz Ivanca i Esotech iz Velenja, koje su ovaj zahtjevan posao dobile u postupku javne nabave velike vrijednosti, a koji su provele Ivkom vode Ivanec kao investitor. 

U pratnji voditelja projekta Slavka Kišičeka i inženjera gradilišta Dine Potplatnika, u četvrtak, 28. ožujka, gradilište je obišao gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem. Kao što je izvijestio Kišiček, radovi su počeli uređenjem pristupne infrastrukture. U produžetku sadašnje prometnice u Poslovnoj zoni probijena je nova makadamska prometnica koja preko pruge vodi do gradilišta, a bit će vezana uz buduću brzu cestu Varaždin-Krapina.

Na njoj je sagrađen solidan most preko potoka Matačine, širok 27 metara i raspona 4 metra. Na samom gradilištu se izvode veliki radovi na gradnji svih sastavnih elemenata pročistača (retencijskog bazena, izgrađena je i kanalizacija od bazena prema pročistaču, na poziciji pročistača vrši se navoz tampona, betoniraju se nadzemni silosi itd.), a izvedena je i trafostanica za napajanje postrojenja pročistača, koja će također služiti za napajanje buduće Industrijske zone.

Ono što je bitno spomenuti jest da će se na ovom uređaju pročišćavati sve otpadne i fekalne vode iz svih naselja u obuhvatu Aglomeracije Ivanec. Nakon što otpadna voda prođe kroz pročistač, čista voda ispuštat će se u Bednju. Temeljem projekta i odabira tehnologije, na pročistaču se ne predviđa emisija nikakvih neugodnih mirisa.

Završetak radova planira se do 30. lipnja 2025. godine. Projektiranje i gradnja pročistača vrijedni su 7,26 milijuna eura i dio su projekta Aglomeracije Ivanec vrijednog 29 milijuna eura. Od toga se najveći dio, 70%, financira iz NPOO-a (EU sredstva), 24% osigurava se iz proračuna RH i budžeta Hrvatskih voda, dok 6% investicije financira Grad Ivanec.

Galerija slika