Ivanec: Građani s odobravanjem dočekali kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu Foto: B. Težak

Ivanec: Građani s odobravanjem dočekali kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu

Varaždinske vijesti | 12.2.2020. u 11:15h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečka javnost s odobravanjem je dočekala vijesti o predstojećoj realizaciji ovogodišnjih kapitalnih gradskih ulaganja koja se odnose na gradnju komunalne infrastrukture. Za njih je inače predviđen najveći dio proračunskih sredstava – gotovo 13 milijuna kuna za gradnju plus 4,26 milijuna za održavanje, iz čega proizlazi da je komunalu namijenjeno više od 17 milijuna kuna (od ukupnog gradskog proračuna koji iznosi gotovo 49 milijuna kuna).

Najveća svota u programu gradnje – 4,58 milijuna – namijenjena je gradnji i rekonstrukciji prometnica, prometnih površina i nogostupa. U tom kontekstu građani su pozdravili najavu da se ove godine ide u rekonstrukciju Kumičićeve ulice u Ivancu (pokraj Srednje škole):

- Nakon što smo prethodnih godina u toj ulici uredili oborinsku odvodnju, uklonili neadekvatan drvored koji je „dizao“ nogostup i ograde privatnih kuća te zasadili novi, ove godine u rekonstrukciju ide cijela ulica. Modernizirat će se i asfaltirati više od 400 metara ceste i pješačkih staza, uključujući i dio oko dječjeg parka, a radit ćemo i na prespajanju oborinske odvodnje - kaže gradonačelnik Milorad Batinić.

Veći zahvat bit će i gradnja oborinske odvodnje uz županijsku cestu u Bedencu, a slijede i radovi na sanaciji nekoliko klizišta, gradnji autobusnih stajališta itd. Građani su zadovoljni i najavom otkupa zemljišta i pripremnih radova na gradnji novog parkirališta na groblju Ivanec (na lokaciji nekadašnjeg Pionirskog bajera), kao i najavom gradnje nogostupa u Novoj ulici.

Gradonačelnik najavljuje i izradu glavnog projekta i otkup zemljišta za proširenje Cesarčeve ulice, koja vodi prema gradskom groblju, kao i izradu idejnog projekta uređenja produžetka Kolodvorske i Ulice Metoda Hrga u Ivancu.

igraliste1-kumiciceva-301219.jpg

Za modernizaciju (asfaltiranje) nerazvrstanih cesta širom cijelog gradskog područja predviđeno je 3,14 milijuna kuna, a ove godine asfaltirat će se ceste i odvojci u desetak naselja.

- Godine 2018. modernizirali smo 7,5 km cesta, prošle godine 5,5 km, a ove godine asfalt stiže na gotovo 6 km cesta. Podsjećam da ceste na cijelom području moderniziramo temeljem 5-godišnjeg programa 2017. – 2021. koji je Grad usuglasio sa svim mjesnim odborima i kojim je točno definirano gdje će se i kada asfaltirati. Program se odvija prema zacrtanoj dinamici i drago mi je da svake godine uspijevamo pod asfalt staviti nove kilometre dionica. Ali najvažnije je to što su građani zadovoljni i što mjesni odbori, koji vrlo agilno prate realizaciju programa, vide da Grad ispunjava dogovorene obveze iz Programa - ocjenjuje Batinić.

Pozitivno je dočekana i vijest o nastavku lani započetih radova na uređenju glavnog gradskog parka. Dok je prošle godine izvršena biološka revitalizacija parka, ove godine slijede radovi na uređenju glavnih staza (koje će se popločati tlakavcima) i sporednih (koje će se pošljunčati), a park će se primjereno osvijetliti. Uredit će se i paviljon u parku. 

Ove godine Grad hvata i „zalet“ za dugo očekivano uređenje špice i njeno zatvaranje za promet. Naime, u proračunu su osigurana sredstva za izradu glavnog projekta uređenja Trga hrvatskih ivanovaca, za otkup zemljišta i pripremne radove (550.000), dok se početak širih radova planira sljedeće godine.

Za ovu su godinu planirana i sredstva za uređenje glavnog trga u Margečanu (520.000) te izrada projekata biciklističkog poligona u Ivancu.

kliziste_batinic.jpg

Grad Ivanec u svom budžetu za 2020. osigurao je i 590.000 kuna za gradnju rasvjete. Dio toga novca utrošit će se u rasvjetu u glavnom gradskom parku, a rasvjeta će se graditi i u Preradovićevoj ulici. U uređenje dječjih igrališta Grad ove godine kani uložiti 500.000 kuna:

- To je prilično novca za igrališta. Nova igrališta gradit ćemo na Ribić Bregu, u Škriljevcu i Seljancu, dok ćemo dodatne sprave za igru postaviti u Cerju Tužnom, Lukavcu, Ivanečkom Vrhovcu, Jerovcu Donjem, Osečkoj, Punikvama, Stažnjevcu i Prigorcu. Cilj je da uredimo igrališta baš u svim naseljima na području grada - ističe Batinić.

Daljnjih 163.000 kuna namijenjeno je uvođenju i održavanju sustava bežičnog Interneta na javnim površinama, slijedom odobrenog EU projekta WiFi4EU. 

- Za bežični Internet smo lani privukli bespovratnih 15.000 eura iz natječaja Europske komisije. Ovaj iznos namijenjen je pokrivanju troškova za opremu i instalaciju pristupnih točaka, a s radovima ćemo krenuti odmah nakon što provedemo postupak javne nabave. Time ćemo omogućiti besplatan, visokokvalitetan pristup Internetu preko pristupnih točaka za Wi-Fi koje smo definirali još prošle godine - kaže gradonačelnik.

Najveći dio sredstava za sve navedene radove osigurat će se iz proračuna Grada Ivanca, dok se dio potrebnih sredstava planira privući od kapitalnih potpora ministarstava, EU fondova i iz drugih izvora.