Ivanec dobiva Memorijalni centar Domovinskog rata Foto: Ilustracija/UDVDR Ivanec

Ivanec dobiva Memorijalni centar Domovinskog rata

VV | 30.5.2022. u 13:33h | Objavljeno u Našim krajem

Kao što je i najavio, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, s pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renatom Skoko, posjetio je ivanečku HVIDR-u i Ogranak dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, izvijestili su iz UDVDR Ivanec.

Sastanku je nazočila i ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek, a tema je bila dodjela prostora braniteljskim udrugama i Crvenom križu, u svrhu što kvalitetnije provedbe njihovih aktivnosti od općeg društvenog značenja. U pitanju su dva prostora na lijevom krilu zgrade u ulici Đure Arnolda u Ivancu, u kojoj se trenutno nalazi dio županijske arhive, te dugačak hodnik, a planove za njihovo korištenje i prijedloge gostima iz županije prenijeli su predstavnici Crvenog križa i ivanečkih braniteljskih udruga.

Predstavnici braniteljskih udruga su upoznali župana kako rade na izuzetno mnogo programa kroz godinu i da im je neophodan kvalitetan, autonoman prostor. Taj bi prostor uredili u Memorijalni centar Domovinskog rata s više sadržaja, koji bi koristila cijela zajednica, a koji bi obogatio turističku ponudu Grada Ivanca.

- U tom prostoru bi se, uz vlastita sredstva te značajnu pomoć dugogodišnjih sponzora, koji su spremni pomoći, uredili hodnik i prostorije tako da bi se izložile ratne memorabilije, fotografije, oprema, odjeća, obuća iz Domovinskog rata i slično. Jedan bi prostor bio audio-vizualnog karaktera za edukativne potrebe, u kojemu bi se prikazivala dokumentarna svjedočenja iz doba Domovinskog rata, primarno za učenike, ali i sve zainteresirane, među kojima i "Zaboravljena mladost“, film kojeg su napravili ivanečki dragovoljci, veterani i invalidi Domovinskog rata tijekom 2019. i 2020., a službeno predstavili 2021. godine - izvijestili su iz UDVDR Ivanec te dodaju kako se županu ideja Memorijalnog centra Domovinskog rata izuzetno se dopala, te je najavio pomoć, odnosno dodjelu prostora braniteljskim udrugama i GDCK Ivanec, inicirajući njihov zajednički dogovor.