Ivančani potpisuju peticiju, pridružuju im se i građani Lepoglave i okolnih općina Foto: Grad Ivanec

Ivančani potpisuju peticiju, pridružuju im se i građani Lepoglave i okolnih općina

Varaždinske vijesti | 25.2.2022. u 12:03h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je ministar pravosuđa i uprave izvan snage stavio odluku o održavanju ivanečkog referenduma o pripajanju ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda d.o.o. Varkomu d.d. Varaždin i dovozu komunalnog otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina Varaždinske županije u Jerovec, u Ivancu je 23. veljače počelo potpisivanje peticije.

U potpisivanju peticije protiv pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda d.o.o. Varkomu d.d. Varaždin i protiv dovoza komunalnog otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina Varaždinske županije u Jerovec, građanima Ivanca danas su se pridružili i mještani općine Donja Voća.

Potvrdila je to i načelnica Sanja Kočet.

- Pozivamo sve građane da peticiju danas potpišu u prostorijama Općine Donja Voća, do 15 sati. To će moći učiniti i cijeli sljedeći tjedan, a razmatramo i opciju da angažiranjem volontera građanima osiguramo i mogućnost da peticiju potpišu i u poslijepodnevnim satima – izjavila je načelnica.

Naime, kako pojašnjavaju iz Grada Ivanca, i Općina Donja Voća suvlasnik je Ivkom-voda d.o.o., pa bi pripajanjem njihove imovine (vrijedne oko 100 milijuna kuna) Varkomu i ona bila direktno na gubitku, a usto bi izgubila svaki utjecaj na budući razvitak vodoopskrbe i odvodnje na svom području. To više što Ivkom-vode u Rijeci Voćanskoj provode vodoopskrbni projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna.

- Također, Općina Donja Voća dioničar je Ivkoma d.d., koji upravlja deponijem u Jerovcu. Dovozom tzv. varaždinskog smeća na jerovečki deponij, on bi se zatrpao za najviše godinu i pol dana pa bi se i ova općina mogla naći u poziciji da više nema kamo odlagati svoj komunalni otpad - napominju iz Grada Ivanca.

- Ocijenivši da su interesi svim općinama zajednički, a to je oduprijeti se odlukama državnih struktura koje idu na štetu svih građana, i Općina Donja Voća pozvala je svoje građane na potpisivanje peticije - dodali su iz Grada Ivanca, uz napomenu da i u Lepoglavi od sutra ujutro također kreće potpisivanje peticije, a prikupljanje potpisa u susjednom gradu pokreću, naveli su iz Grada Ivanca, dva oporbena gradska vijećnika.

Potpisivanje peticije počelo je u srijedu 23. veljače i traje 10 dana, a peticiju je u Ivancu moguće potpisati na štandovima na gradskoj špici i na tržnici, na štandu kod Lidla, a iz Grada Ivanca su najavili da će se potpisi prikupljati i u svim mjesnim odborima i u svim naseljima na administrativnom području grada, od vrata do vrata, zatim na zborovima građana, na mjesnim trgovima, u društvenim domovima i sl.

- Pozivamo sve građane Ivanca, ali i susjednih gradova i općina, da dođu i potpišu peticiju - poručili su iz Grada Ivanca, navodeći da je već prvog dana potpisivanja, u samo četiri sata, gotovo 1.000 građana reklo "jasno i glasno NE" pripajanju ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu i deponiranju otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina u Jerovcu.

- Velik odaziv potpisivanju peticije, kojom građani izražavaju svoju volju o tematici za koju smatraju da su itekako pozvani da sami o njoj odluče, a ne da im, bez da ih itko išta pita, sudbinu kroji netko izvana, ujedno je i vrlo rječita poruka naroda na odluku resorna ministarstva o poništenju referenduma. Posebno veseli što su, uz građane Grada Ivanca, potpisati peticiju u Ivanec došli i građani Lepoglave, Bednje, Klenovnika i Donje Voće te Maruševca - priopćili su iz Grada Ivanca.

peticija_ivanec_6.png

peticija_ivanec_1.jpg

peticija_ivanec_2.jpg

peticija_ivanec_3.png

peticija_ivanec_4.png

peticija_ivanec_5.jpg