Ivančani pohrlili na prijavu za besplatne klonove ivanečke lipe

Varaždinske vijesti | 26.9.2021. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dodjela mladih stabalaca svim predbilježenim građanima planira se u subotu, 9. listopada 2021.

Kontingent od 150 kloniranih stabalaca ivanečke lipe, koliko ih Grad Ivanec ove jeseni namjerava pokloniti građanima, „rasprodan“ je. Pokazuje to i podatak da se na štandu u centru grada na kome su se u četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, skupljale predbilježbe, javilo više zainteresiranih građana nego što je raspoloživih lipa, a koji su odlučili klonove najstarijeg živućeg stanovnika Ivanca zasaditi na svojim imanjima.

Svaka mlada lipa je klon (uzgojena je posebnim postupkom direktno od reznice uzete u rano proljeće lani sa stare lipe na ulazu u park, zasađene prije više od 600 godina), a to znači da nose originalan genetski zapis matičnog stabla. Nakon uspješne lanjske akcije, kada su građani također pokazali iznimno velik interes za sadnju mladih lipa, ovo je već druga takva akcija koju provodi Grad Ivanec. On je, naime, od Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom naručio proizvodnju klonova s namjerom da na taj način staro drvo, koje je zaštitni znak Ivanca, sačuva za budućnost.

Stoga i akcija, koju Grad provodi sa svojom tvrtkom Poslovna zona Ivanec d.o.o., i nosi naziv „Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost“. Jer jednog dana, kada lipe porastu, one će biti živući svjedok ivanečke srednjovjekovne povijesti (smatra se da ivanečka lipa, zbog svoje starosti, „pamti“ dolazak vitezova ivanovaca na ove prostore). A usto, svako zasađeno drvce ne samo da je prilog ekološkom razvoju, već je ujedno i jedna od najboljih ispaša za pčelinje zajednice.

Dio lipa Grad koristi i za svoje potrebe. Lani ih je darovao mjesnim odborima, koji su ih zasadili pokraj društvenih domova, a iduće godine bit će zasađen drvored lipa u Poslovnoj zoni Ivanec te u pojedinim ulicama.

Svi predbilježeni građani bit će pozvani da svoju lipu preuzmu nakon što budu dopremljene iz rasadnika Šumarskog instituta, a planira se da to bude u subotu, 9. listopada. Građani će tom prilikom dobiti i edukativni letak o zelenim, ekološkim i digitalnim navikama kojima se uvelike smanjuje potreba za papirom, a samim tim se i potreba za sječom šuma.

Posebno zanimljivo je da će građani, uz svaku lipu, dobiti i numeriranu svjedodžbu (certifikat) kao potvrdu o podrijetlu, a također i ekološku platnenu vrećicu s logom Ivanca kao Planinarskog grada. Time ih se želi potaknuti na smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica.

Ovom lijepom akcijom, koju su sa simpatijama dočekali i građani, Ivanec se ponovno pridružio zajednici europskih građana, poduzetnika, udruga, ustanova, organizacija i javnih tijela koji kroz razne projekte obilježavaju Europski tjedan održivog razvoja 2021.