Ister: Predlažem dušebrižnicima da si nađu bolje pravne savjetnike Foto: VV arhiva / ilustracija

Ister: Predlažem dušebrižnicima da si nađu bolje pravne savjetnike

vv | 8.2.2022. u 09:06h | Objavljeno u Našim krajem

- Razumijem da su u Gradu Ivancu nervozni zbog svog referenduma jer pitanje je što će na kraju biti s tim otporom prema uredbi Vlade, ali ne mogu razumjeti da su zbog toga toliko očajni da pribjegavaju lako provjerljivim neistinama, da ne velim nešto gore - naglašava Bruno Ister, direktor Varkoma.

Varkom bi, kao što je poznato, trebao preuzeti vodoopskrbu u cijeloj Varaždinskoj županiji, dakle, i na području bivše Općine Ivanec, što sada pokrivaju Ivkom vode, koje bi se trebale pripojiti varaždinskom vodoopskrbljivaču.

- Sukladno je to uredbi Vlade RH, koja želi uvesti reda na području vodoopskrbe i odvodnje. Kako se tome očito iako ne nalazi nikakav valjani kontraargument, Grad Ivanec kreće na Varkom, ne prezajući od ničega. Tako tvrde da za „razliku od Ivkom-voda koje su to učinile, Varkom d.d. svoje poslovanje nije uskladio sa Zakonom o vodnim uslugama kojim je propisano da ne smije poslovati kao d.d., već kao d.o.o.“ Međutim, to je ili laž ili elementarno nepoznavanje materije o kojoj se govori - ističe.

- Naime, kako kazuje, Zakon o vodnim uslugama je po tom pitanju potpuno jasan, pa tako u članku 87. stoji da su svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području koji nisu društva kapitala, dužni se preoblikovati u društva s ograničenom odgovornošću u roku od 90 dana od dana stupanja ovog Zakona na snagu. Kako se zna ili bi se trebao znati, društva kapitala su dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću, a Varkom je dd već godinama i nema obvezu to mijenjati. Sad kad postoji Uredba koju se čekalo do siječnja ove godine, nadzorni odbor će razmotriti mogućnost preustroja u doo zbog eventualno nekih prednosti u poslovanju -objašnjava Ister.

- Na žurnom preoblikovanju Varkoma u d.o.o., kako ukazuje, inzistiraju oni koji baš i ne razumiju kako te stvari funkcioniraju, pa im predlažem da si uzmu bolje pravne savjetnike, koji im tada mogu pojasniti i zakonitost mog imenovanja kako ne bi obmanjivali javnost i nanosili štetu društvu za koje se tako „brinu“ - dodao je.

- Zakon o trgovačkim društvima je jasan: direktora bira nadzorni odbor i to nekima ne odgovara - naglašava Ister, koji kao nebulozu navodi i tvrdnje da će se penalizirati Varkom zbog načina njegovog imenovanja, budući da je ono u potpunosti sukladno statutu i zakonu.

Posebno naglašava da se Varkom godinama ne bavi komunalnim otpadom koje stvaraju domaćinstva i industrija, niti bilo tko treći.

- Unatoč tome, Grad Ivanec navodi da je „široj javnosti manje je poznato da se Varkom bavi i – otpadom“!? U prilog tome navode natječaj od 26. studenog 2021. godine za uslugu zbrinjavanja 500 tona miješanog komunalnog otpada koji se nalazi u Brezju. Naime Varkom je za potrebe izvođenja radova na odvodnji i vodoopskrbi u gospodarskoj zoni Brezje, uz novu, servisnu cestu nužno morao ukloniti dio bala koje su se oštetile prilikom uzorkovanja - ukazuje Ister.

- Balirani otpad u Brezju, relikt je prošlosti i veliki problem grada, s kojim se neće baviti Varkom jer se kao vodoopskrbno poduzeće više ne smije baviti sa otpadom, osim za potrebe svog Zakonom propisanog poslovanja. Time će se baviti drugi, a isto tako to će se financirati iz drugih izvora, a nikako ne od novca prikupljenog za vodne usluge - dodao je.

- Isto tako nema zakonite mogućnosti da bi se od tog novca plaćali eventualni troškove izgubljenih parnica, jer će se to riješiti na drugi način, odnosno već se rješava i izgledan je uspjeh, tako da Varkomu ne prijete nikakvi, a naročito ne ogromni iznosi - ukazuje Ister te ivanečkoj upravi poručuje da se, umjesto širenjem lažnih informacije, radije usredotoče na vrlo ozbiljne rizike kojima izlažu svoje građane temeljem tog istog Zakona na koji se pozivaju.