I ove godine za sve učenike Općina Cestica kupuje radne bilježnice, mape i atlase

VV | 9.8.2022. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Na godišnjoj razini za podršku mladim obiteljima, od rođenja do završetka školovanja predviđeno je preko 2,3 milijuna kuna, a na jesen prvog dana škole svi učenici dobiti će potrebne radne bilježnice, atlase i mape za likovni za što smo izdvojili 200 tisuća kuna - rekao je načelnik Cestice, Mirko Korotaj.

U cilju osiguravanja što boljih uvjeta života stanovništvu Općina Cestica preko raznih programa nastoji brojnim mjerama i poticajima pomoći žiteljima u svim fazama života. Posebna briga općine Cestica su mladi i mlade obitelji, a u cilju da se mladi zadrže u Općini i da nastave tu živjeti iz općinskog proračuna se za svako novorođeno dijete roditeljima dodijeli novčana pomoć u iznosu od dvije tisuće kuna, a na pomoć roditelji mogu računati i u svim kasnijim fazama odrastanja djece sve do završetka obrazovanja. 

Pomoć mladim obiteljima ogleda se i kroz sufinanciranje cijene Dječjeg vrtića koji se sufinancira s iznosom od 700 kuna za prvo dijete, s 800 kn za drugo dijete, a ukoliko iz jedne obitelji u vrtić ide troje djece, za treće dijete općina Cestica podmiruje sve troškove boravka u iznosu od 1400 kuna. 

Tijekom osmogodišnjeg školovanja svim učenicima osigurane su besplatni udžbenici i  knjige, a kupnjom radnih bilježnica, mapa za likovni odgoj i zemljopisnih atlasa, roditeljima ostaje za nabaviti potrebnu opremu za tjelesni odgoj i školski pribor i bilježnice. Za učenike slabijeg imovinskog stanja podmiruju se troškovi školske prehrane, a pošto brojni roditelji preko dana rade sufinanciraju se i produženi boravak učenika u školi - rekao je Korotaj.

Posljednjih desetljeća sufinancira se i prijevoz učenike u srednjoškolskom obrazovanju tako da roditelji mjesečno izdvajaju samo 100 kuna, čime se omogućilo mladima lakše stjecanje odabranog zanimanja ili pak stjecanje svjedodžbe potrebne za nastavak školovanja na odabranim visokoškolskim ustanovama i fakultetima. Kako bi se roditeljima pomoglo u troškovima studiranja djece iz općinskog proračuna za sve studente druge i viših godina studija osigurane su stipendije, a posljednjih godina, prema socijalnom kriteriju stipendije se dodjeljuju i studentima prvih godina iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. 

- Iz općinskog proračuna općine Cestica na godišnjoj razini se za podršku mladim obiteljima izdvaja 2,37 milijuna kuna, te dodao: Tako je za isplatu pomoći roditeljima novorođene djece osigurano 120 tisuća kuna, za sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću 1,5 milijuna kuna, u što je uključeno i predškolsko obrazovanje, za radne bilježnice, mape za likovni odgoj i atlase 200 tisuća kuna, a za ostale programe vezane za Osnovnu školu, školska kuhinja, produženi boravak, nagrade učenicima 200 tisuća kuna. Za studentske stipendije na godišnjoj razini osiguran je iznos od 350 tisuća kuna, rekao je načelnik Mirko Korotaj i dodao: - Posljednjih desetljeća na području Općini Cestica značajna su ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture, razvoj gospodarstva, očuvanja kulturno povijesne baštine i društvenog života. Iz gore navedenih programa podrške mladim obiteljima želja nam je da nakon školovanja mladi nastave tu živjeti i stvarati, a u čemu već niz godina podršku daju i svi vijećnici u Općinskom vijeću općine Cestica - rekao je o predviđenim troškovima za pomoć djeci i mladim obiteljima na godišnjoj razini načelnik Mirko Korotaj.

Djeca s područja općine Cestica osnovno školsko obrazovanje stječu u matičnoj školi u Cestici te u područnim u Lovrečanu i Natkrižovljanu.