Hrvoje Kovač govornik na konferenciji o mladima u Sisku: Mladi su sadašnjost, ne budućnost

VV | 4.10.2021. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije u Sisku je u ponedjeljak održala konferenciju „Lokalni rad s mladima: Hrvatska u europskom kontekstu” kako bi jedinicama lokalne i regionalne samouprave predstavila mogućnosti kojima mogu unaprijediti životne uvjete mladih u svojim sredinama koristeći najveći europski projekt za mlade Europe Goes Local.

Konferenciju je otvorila državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić, pozvavši tom prigodom gradove i općine da podrže mlade te da u suradnji s mladima i organizacijama mladih i za mlade djeluju na razvoju kvalitetnog rada s mladima.

- Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, imaju možda najizravniju ulogu u ostvarenju ciljeva i provođenju aktivnosti za dobrobit mladih. One su te koje mlade stavljaju u pozicije ključnih partnera - naglasila je i dodala kako i mladi moraju biti odlučni preuzeti odgovornost i postati aktivni dionici društva.

Projekt Europe Goes Local okuplja 24 nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u strateško partnerstvo i trenutno je najveći europski projekt u području rada s mladima u kojeg je, od 2016. godine, na nacionalnoj razini bilo izravno uključeno 28 općina, gradova i županija s područja Republike Hrvatske. Jedan od uključenih gradova bio je i Grad Varaždin, a u deveteročlanu nacionalnu delegaciju stručnjaka i praktičara rada s mladima za provedbu projekta imenovan je i Hrvoje Kovač, aktualni predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave koji je na konferenciji bio jedan od govornika na panelu o primjerima dobre praksa s mladima u Hrvatskoj.

Govoreći o iskustvima provedbe projekta Europe Goes Local u Hrvatskoj te suradnji s uključenim gradovima i općinama, ali prvenstveno o odnosu istih prema mladima, Kovač je istaknuo kako je ovaj projekt konačno približio mlade procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici i njihovom prepoznavanju kao relevantnog dionika svake društvene zajednice.

- Donošenje javnih politika bez uključivanja svih dionika, u ovom slučaju mladih, nije dobronamjeran proces i zasigurno neće riješiti probleme zbog kojih se donose. Ništa za mlade, bez mladih, bez njihove aktivne uloge u procesima suodlučivanja razvoja lokalne zajednice – poručio je Kovač i dodao kako se kroz ovaj projekt prepoznala važnost rada s mladima kao onaj bitniji dio lokalne zajednice putem kojih mladi više nisu problem nego dio rješenja.

- Mladi konačnu više nisu budućnost, nego sadašnjost – zaključio je Kovač.

Jedan od ključnih rezultata projekta je Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini koja i u praksi počinje postajati referentni okvir za organizaciju svakodnevnog rada s mladima, namijenjen svima koji rade s mladima, a prvenstveno lokalnim jedinicama i organizacijama mladih i za mlade.

- Načela organizacije rada s mladima koja čine Povelju rezultat su složenog procesa konzultacija diljem Europe u koji su bili uključeni razni dionici na svim razinama. Jedno od velikih postignuća projekta na nacionalnoj razini je povezivanje Povelje o radu s mladima na lokalnoj razini s projektom certificiranja Gradova za mlade koji je inicirala Udruga gradova. Priznanje načela Povelje jedan je od preduvjeta za prijavu kandidature za certifikat, a Povelju su prepoznali i drugi gradovi “ne-kandidati” pa u ovom trenutku imamo preko 90 hrvatskih gradova potpisnika Povelje – u svom je obraćanju istaknula ravnateljica Agencije Antonija Gladović.

Označeno u