HDZ Beretinec: "Investicije su mršave"; Žganec: "Obmanjuju javnost" Foto: FB; VV arhiva

HDZ Beretinec: "Investicije su mršave"; Žganec: "Obmanjuju javnost"

Varaždinske vijesti | 13.1.2024. u 12:19h | Objavljeno u Našim krajem

- Općina Beretinec u 2024. godini stagnira i ne razvija se. Iz proračuna Općine za 2024. godinu može se iščitati da će investicije biti "mršave" - poručila je predsjednica kluba Vijećnika HDZ u Općinskom vijeću Silvija Mekota.

- Kao oporbeni vijećnici dali smo četiri važna prijedloga amandmana od kojih niti jedan nije usvojen, a odnosili su se na smanjenje iznosa za manifestacije i obilježavanja prigodnih blagdana za 10.400 eura (planirano je 20.400), povećanje božićnice umirovljenicima i nagrada uz Dan Općine, a predložili smo da se planiranih 2800 eura za sufinanciranje Turističke zajednice preusmjeri na stipendije studentima. Predložili smo i smanjenje održavanja zgrada za 10.000 eura i preusmjeravanje tih sredstava na uskrsnice i udruge. Također, predložili smo smanjenje naknada vijećnicima, čija bi se sredstva preusmjerila na stipendije učenicima - naveli su u priopćenju oporbeni vijećnici HDZ-a, koji nisu podržali proračun Općine za 2024. godinu.

- Proračun nismo podržali zbog manjka prihoda na kraju 2023. godine, podizanja kredita u iznosu od 200.000 eura, od kojih samo u ovoj godini na naplatu dolazi 66.400 eura, a Općina otplažuje i zajam prema državi na ime nedostajućih sredstava za povrat poreza i prireza po godišnjoj prijavi u 2023. godini. Znači, Općina je samo u 2024. godine zadužena kreditom od 87.400 eura. Osim toga, unatoč gotovom projektu u ovoj godini nije predviđena dogradnja DVD spremišta, nema projekta izgradnje Kulutrno-sportskog centra, a katastarska izmjera nije u planu sljedećih tri godine, što je bilo jedno od predizbornih obećanja. U proračunu nema ni projektiranja kanalizacije u naseljima gdje je nema - navode iz Kluba vijećnika HDZ-a Beretinec.

"Vijećnica Mekota iznosi laži i obmanjuje javnost"

Iz Općine Beretinec komentirali su ove navode.

- U dopisu prema medijima kojeg potpisuje predsjednica kluba oporbenih vijećnika, gđa Silvija Mekota, iznesene su neprovjerene informacije i laži, samo kako bi se opstruirao rad i razvoj Općine. Naime, nakon što smo 2021. godine dobili povjerenje mještana, Općina Beretinec, u svim pogledima raste, kroz EU i ostale projekte prihodovali smo preko 500.000,00 eura, pozitivni su trendovi, a ostavljen nam je proračunski manjak, neisplaćene dotacije udrugama i nepodmirene obveze u iznosu preko 2.000.000,00 kuna - naveo je načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

- Netočan je podatak da je manjak prihoda za 2023. godinu 179.190,00 eura. Budući da je obračun za 2023. godinu u tijeku niti stručna služba Općine ne raspolaže još uvijek s točnim podatkom o višku/manjku za 2023. godinu pa je zanimljivo kako oporbena vijećnica iznosi olako lažni podatak. Za informaciju vijećnici, projekcije za 2023. godinu pokazuju da će višak prihoda za 2023. godinu iznositi oko 160.000,00 eura - ističu iz Općine Beretinec.

- Netočan je i podatak kako Općina Beretinec ima za otplatiti zajam prema državi na ime nedostatnih sredstava za povrat poreza i prireza po godišnjoj prijavi u 2023. godini u iznosu od 21.000,00 eura. Točan iznos prema posljednjem izvještaju Financijske agencije na dan 4.1.2024. godine je 4.899,42 eura. Amandmane koje su ponudili, većinu već i provodimo, uvodimo i uskrsnice, stipendiramo nikad više učenika i studenata, udrugama smo povećavali dotacije i kapitalno pomogli, sufinanciranje TZ-a Varaždinski bregi je definirano sporazumom (opet neznanje u priopćenju), zatim nagrađujemo izvrsnost naših učenika itd. - napominju iz Općine.

- Općina Beretinec je danas transparentna Općina i projekcije nakon izvršenja 2023. ukazuju da je Općina podmirila proračunski manjak, a takva situacija nije bila dugi niz godina. Ponosni smo na dosadašnje suradnje i rezultate, a isto tako svjesni da se uvijek može bolje - poručili su iz Općine Beretinec za kraj.