Grupa "Srakari za kažnjavanje krađe drva s javnih površina" demantira tvrdnje načelnika Sračinca

VV | 1.6.2020. u 19:24h | Objavljeno u Našim krajem

Mještani i prolaznici u Sračincu tijekom svibnja su zamijetili rušenje stabala oko OŠ Sračinec, što je izazvalo mnoge negativne reakcije na račun aktualne vlasti u Sračincu, ali i reakciju aktualne vlasti koja je demantirala da se radi o "mutnim" poslovima.

<<Općina Sračinec: "Briga za djecu izazvala neutemeljene kritike oporbe">>

<<Načelnik Sračinca: "Nisam dozvolio odvoženje drvne građe onima koji je preprodaju">>

Nakon što smo već ranije objavili odgovor općine, stigao je i demanti zainteresiranih građana koji su se okupili u Facebook grupi "Srakari za kažnjavanje krađe drva s javnih površina" kojeg prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

javljam Vam se u svoje ime i ime nezadovoljnih mještana Općine Sračinec od kojih mi se uživo i na društvenim mrežama, okupljenih u grupi Srakari za kažnjavanje krađe drva s javnih površina, javilo ukupno stotinjak. Sukladno članku 40. i 41. Zakona o medijima ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi.

Ispravak se odnosi na članak pod naslovom „Briga za djecu izazvala neutemeljene kritike oporbe“ , objavljen od strane Varaždinskih vijesti 13. svibnja 2020.

„Načelnik Božidar Novoselec i ravnateljica Lidija Valec bježe od odgovornosti

Na javnoj površini, u školskom dvorištu Osnovne škole Sračinec početkom svibnja počelo je sustavno i neselektivno rušenje stabala. Srušeno je ukupno četrdesetak stabla, školsko dvorište je ogoljeno, a drvna masa protuzakonito podijeljena.

 

  1. Netočna je tvrdnja odgovorne osobe Osnovne škole Sračinec, ravnateljice Lidije Valec da je uklanjanje stabala i transport drvene građe iz dvorišta škole obavljen u skladu sa zakonom i zakonskim propisima. Po mojoj je prijavi ovih dana na teren izašla šumarska inspekcija zbog sumnje u kršenje članka 37. Zakona o šumama koji se odnosi na teretni list i obilježbu šumskih proizvoda, a koji glasi: (1) „Drvni šumski proizvodi i drvo posječeno izvan šume i šumskog zemljišta mogu se transportirati samo ako su propisno obilježeni i ako je za njih izdan propisani teretni list (popratnica). (3) Transport iz stavka 1. ovog članka obuhvaća: otpremu, prijevoz i pohranu šumskih proizvoda.“ Uz brojne druge građane bio sam svjedok ilegalnih radnji odvožnje drvne mase iz dvorišta Osnovne škole Sračinec, s područja oko poštanskog ureda u Sračincu i iz područja takozvane Velike grabe u Sračincu . Drvnu masu u obliku trupaca za daljnju preradu i drva za ogrjev odvozili su isključivo ljudi bliski načelniku Novoselcu, a drvo nije bilo propisno označeno, evidentirano i obilježeno. Podnio sam kaznenu prijavu jer postoji sumnja da su navedene odgovorne osobe takvim postupanjem također prekoračile i svoje ovlasti i zloupotrijebile položaj kršeći članak 291. Kaznenog zakona koji glasi: „Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi svoju dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“
  2. Nepotpuna je tvrdnja načelnika Općine Sračinec, Božidara Novoselca (HNS) da je tvrtka Univerzal d.o.o. ustupila Općini i Školi samo stroj za usitnjavanje grana. Tvrtka Univerzal d.o.o. ustupila je Općini Sračinec i Osnovnoj školi Sračinec također i kamion sa zatvorenim stranicama u kojem su, osim granja, ilegalno otpremani trupci iz dvorišta Osnovne škole Sračinec u nepoznatom smjeru. Moje riječi potkrepljuju slike i iskazi mnogobrojnih sumještana Općine Sračinec koji su u nevjerici promatrali eklatantno i beskrupulozno kršenje zakona i propisa!

 

            Juraj Ozmec, mag. edu. philol.“

Mate Melinčeka 12a

42 209 Sračinec"