FOTO Općina Sračinec: "Briga za djecu izazvala neutemeljene kritike oporbe"

Varaždinske vijesti | 13.5.2020. u 18:06h | Objavljeno u Našim krajem

- Radovi oko Osnovne škole Sračinec, pored pošte u Sračincu, ali i izgradnja parka Velika graba, opet su izazvali neutemeljene kritike koje dolaze iz redova oporbe u općini Sračinec - priopćili su iz Općine Sračinec.

Mještani i prolaznici zamijetili su rušenje stabala, a o čemu se radi i zašto misli da je ovo još jedan neutemeljen i nepotreban napad oporbe, izjavu je dao načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- Uloga oporbe je jasna - ona postoji da bi kritizirala vlast, ali po mojem mišljenju, još važnija uloga je da djeluje kao korektiv vlasti i to svojim konstruktivnim prijedlozima. Ovaj ponovni napad zbog uklanjanja stabala još je jedan dokaz da naša oporba nema konstruktivne prijedloge za poboljšanje života naših mještana, već kritizira sve što radimo, bez ikakvog kriterija. Vide da se nešto radi, pa kritiziraju. O čemu se radi ovaj put? U dogovoru s ravnateljicom OŠ Sračinec i uz konzultacije sa stručnjacima utvrdili smo da je većina stabala u dvorištu škole u Sračincu u vrlo lošem stanju. Tko imalo prati, zna da poslije svake jače oluje imamo odlomljene grane, nerijetko i po glavnoj državnoj cesti. Pojedina stabla čak su prijetila pucanjem u deblu i bila velika opasnost za sve prolaznike, a osobito školsku djecu koja su se ispod njih okupljala. Zbog svega toga, pristupilo se uklanjanju trulih stabala, a njihovo stanje postalo je jasnije kada smo krenuli s radovima - mnoga debla bila su šuplja i bilo ih je dovoljno potegnuti da bi se izazvalo pucanje. Sve se vidi na fotografijama. Uklonjena su opasna stabla, zasađena prije 30-40 godina kao loše sadnice. Na ovaj način uklonili smo opasna stabla oko pošte, jednako kao i prošle godine oko dječjeg vrtića. Naglašavam još jednom da neargumentirani napad dolazi od strane oporbenih vijećnika, od koji je Mihael Liber i član školskog odbora Osnovne škole Sračinec, a koliko dobro radi svoj posao jasno je i po neinformiranosti o aktivnostima koje se provode u školi. - naglasio je načelnik Općine Sračinec.

- Radovi su obavljeni sada zbog toga jer u OŠ Sračinec nema nastave i ovo je bilo idealno vrijeme s najmanjim brojem prolaznika i prometa državnom cestom. Drva koja su se mogla iskoristiti za ogrjev, podijeljena su obiteljima lošijeg imovinskog statusa, koji su se morali pobrinuti za rušenje i odlaganja, pa je Općina Sračinec ovaj posao realizirala s minimalnim ulaganjima za rušenja koja su morali obaviti profesionalci - dodaju iz Općine, a uputili su i zahvalu tvrtki Univerzal koja je ustupila stroj za usitnjavanje grana, tako da su radovi vrlo brzo završeni.

U akciju su se uključili i članovi braniteljske udruge iz Sračinca kojima je također ustupljena drvna masa.

- Nakon zadnje oluje na školskom dvorištu srušila su se tri stabala i na svu sreću u tom trenutku nije bilo nikoga na dvorištu nego smo imali samo materijalnu štetu. Bila je oštećena ograda škole. Tada sam se obratila Općini Sračinec i zamolila da mi pomognu u otklanjanju opasnih stabala. Neka stabla su bila nagnuta i prijetila da će se srušiti na prometnicu uz školu, dio na ogradu i na samu školu. U Osnovnoj školi Sračinec iskoristili smo vrijeme kada nema učenika kako bi otklonili stabla koja su dovodila u opasnost učenike, zaposlenike, roditelje, odnosno sve one koji koriste školsko dvorište. Dakle uklanjaju se sva stabla koja su neposredna opasnost po život. Kao odgovorna osoba, ravnatelj škole obavezan je brinuti se za sigurnost učenika, učitelja, djelatnika i svih onih koji se nalaze u školi i na školskom dvorištu. Stoga  sam postupila prema Zakonu i zakonskim odredbama. Nakon čišćenja dvorišta, a kad dođe vrijeme sadnje, u dogovoru s općinom i stručnim savjetodavnim službama započet ćemo uređenje dvorišta - rekla je ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec.

Općina Sračinec svake godine ulaže velika sredstva, čak do 500.000 kuna, za poboljšanje školskog standarda učenika. Tako su nabavljene interaktivne ploče, škola je opremljena ormarićima za učenike, svake godine kupuju se nova didaktička pomagala, a među posljednjim postavljeno je natkriveno parkiralište za bicikle u dvorištu škole.

Osim toga, Općina Sračinec pet je godina zaredom dobivala nagradu za najuređenije mjesto, sve javne površine održavaju se po najvišim standardima, a drvoredi su zasađeni na svim mjestima gdje je to bilo moguće. No najveću promjenu doživjet će uskoro prostor Velike grabe, nasuprot Doma kulture, gdje se upravo realizira izgradnja modernog multifunkcionalnog parka sredstvima iz fondova EU u iznosu većem od šest milijuna kuna, dodali su iz Općine.