Gradsko vijeće: Ivanečki proračun gotovo 60 posto veći nego lani

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.11.2018. u 08:16h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanca na 17. je sjednici održanoj jednoglasno donijelo nove prostorno – planske dokumente i to izmijenjeni i dopunjeni Prostorni plan uređenja grada Ivanca, Urbanistički plan uređenja Ivanca i Detaljni plan uređenja zone užeg centra Ivanca.

Sjednici su nazočili Aron Varga i Patrik Filaković, predstavnici zagrebačke tvrtke Arheo d.o.o. kojoj je Grad Ivanec temeljem provedenog postupka javne nabave povjerio izradu ovih dokumenata, pri čemu je Filaković kratko obrazložio najvažnije promjene.

S obzirom na to da je, od ukupno 28 predloženih zahtjeva za izmjenom dokumenata, najviše zahtjeva bilo iz gospodarskog sektora, prvenstveno od strane industrije te da su svi prijedlozi gotovo u cijelosti prihvaćeni, Vijeće je donošenjem novih planova omogućilo gospodarstvenicima da odmah krenu u realizaciju svojih poduzetničkih inicijativa.

Vijećnici su usvojili i izvješća o poslovanju gradskih ustanova u prvih pola godine, isto tako i izvješće o radu gradonačelnika te Odluku u polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Podaci pokazuju da je u tom razdoblju ostvareno 20,15 mil. kuna prihoda, što je u odnosu na isto razdoblje lani (12,5 mil.), rast od čak 59 posto. S obzirom na to da je u istom razdoblju ostvareno 13,7 milijuna kuna rashoda, proračun je poslovao s viškom od 6,33 mil. kuna.

Takav snažan rast proračunskih prihoda ostvaren je temeljem porezne reforme i fiskalnog izravnanja koje je rezultiralo s dodatnih 5,5 milijuna kuna prihoda, ali i temeljem povećanja zaposlenosti i povećanja plaća. Vidljivo je to i financijskih podataka koji pokazuju da je, u odnosu na isto razdoblje 2017., ostvareno gotovo 2 mil. kuna više od poreza i prireza.

Jednoglasno je i donesena Odluka kojom su određene pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite Grada Ivanca. Također, Gradsko vijeće donijelo je odluku da se dvije čestice u gradskom vlasništvu u Poslovnoj zoni Ivanec – istok zainteresiranom kupcu koji se i javio na raspisan javni natječaj, prodaju za ukupno 76.000 kuna.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost za provedbu ulaganja u projekt rekonstrukcije društvenog doma u Jerovcu Gornjem. Suglasnost predstavničkog tijela dio je obavezne dokumentacije koja je Gradu potrebna kako bi ovaj projekt mogao prijaviti na natječaj raspisan u sklopu Operacije 7.4. te za njega povući EU sredstva.

Ukupna vrijednost projekta je 294.000 kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznosi 289.000 kuna, a predviđeno je da se provede u razdoblju od svibnja do rujna 2019. godine.

Vijeće je donijelo i dopunjenu Odluka o trgovini na malo izvan prodavaonica, kojom su popisu dosadašnjih lokacija koje je Grad odobrio za poslovanje pokretnih trgovina dodane još dvije, u Ivanečkoj Željeznici i u Lančiću. S obzirom na to da pojedini pokretni prodavači učestalo krše odluku obavljajući prodaju na nedopuštenim mjestima, zaključeno je da će Grad uputiti zahtjev Carinskoj inspekciji da pojača nadzor nad pokretnim prodavačima na području grada Ivanca.

Među više pitanja koja su vijećnici postavili na aktualnom satu, posebnu je pozornost izazvalo pitanje Miljenka Grudičeka o tome kada će i hoće li uopće Grad Ivanec prići gradnji gradskog dječjeg vrtića u Radovanu.

- Za gradnju dječjeg vrtića u Radovanu imamo iskaz interesa od strane privatnog investitora. Školskom odboru Grad je uputio zahtjev za darovanje zemljišta kako bismo mu omogućili da kroz pravo građenja na toj površini izgradi vrtić. Školski odbor je to i prihvatio te suglasnost za to zatražio od svoga osnivača, Varaždinske županije. Budući da suglasnost nije stizala, županijska vijećnica Katica Levanić o tomu je na sjednici Županijske skupštine postavila upit županu Čačiću koji je odgovorio da nema namjeru privatniku poklanjati zemljište. Očito je da se na takav način izgradnja vrtića u Radovanu opstruira. Stoga je Grad za vrtić Prostornim planom predvidio druge površine – obrazložio je gradonačelnik Milorad batinić.

-U kontaktu smo s građanima koji su voljni svoje površine ustupiti i vjerujem da ćemo to riješiti. Bude li potrebno, Grad će otkupiti privatno zemljište i po principu prava građenja dozvoliti gradnju vrtića. Da je bilo više volje s druge strane, već smo sve to mogli imati riješeno – zaključio je Batinić.

Grad Ivanec proračun za 2019. godinu trebao bi dobiti u petak, 30. studenog, kada je predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek sazvala 18. sjednicu najvišeg gradskog predstavničkog tijela. Uz proračun, pred vijećnicima će se naći i svi gradski programi (gradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, održavanje komunalne infrastrukture, programi javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi) koji su sastavni dio proračuna.

vijece3-131118.jpg

vijece-131118.jpg

vijece1-131118.jpg

Označeno u