Gradsko vijeće Ivanca većinom glasova donijelo proračun za 2024. vrijedan 13,23 milijuna eura Foto: Grad Ivanec

Gradsko vijeće Ivanca većinom glasova donijelo proračun za 2024. vrijedan 13,23 milijuna eura

Varaždinske vijesti | 15.12.2023. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je jučerašnjoj sjednici većinom od 14 glasova vijećnika Nezavisne platforme Sjever – Za Ivanec, Hrvatske demokratske zajednice, Narodne stranke - Reformisti i jednog nezavisnog vijećnika donijelo proračun Grada Ivanca za 2024. godinu vrijedan 13,23 milijuna eura (cca 100 mil. kuna). Dva vijećnika Socijaldemokratske partije kod izglasavanja proračuna bila su suzdržana.

Usvajanjem proračuna te cijelog niza pratećih odluka, smjernica i programa koji su njegov sastavni dio, Grad Ivanec dobio je najvažniji, kapitalni dokument, kojim je uređeno cjelokupno funkcioniranje te trasiran razvitak cijelog grada u idućoj kalendarskoj i fiskalnoj godini.

Zbog širine tematike o kojoj se raspravljalo, u nastavku izdvajamo najvažnije momente.

O financijskom okviru proračuna

Osvrćući se na financijski okvir proračuna, gradonačelnik Milorad Batinić, kao njegov jedini, zakonom ovlašten predlagač, dao je kratki uvodni osvrt na proračun za 2024. Podsjetio je da zbog novih poreznih propisa Vlade RH Grad Ivanec u 2024. ostaje bez oko 953.000 eura (7,17 mil. kuna) poreznih prihoda.

- Slijedom ukupnog projiciranog manjka prihoda, prihodna strana proračuna Grada Ivanca spušta se na razinu 2019. godine. Smanjenje prihoda je i bio jedan od razloga kreditnog zaduženja Grada za potrebe gradnje dječjih vrtića u Ivancu i Radovanu. Jednako tako, ići ćemo i na kreditno zaduženje za potrebe postavljanja nove štedne javne rasvjete u svim naseljima na području Grada, kako bismo taj projekt riješili u jednoj godini. Što se tiče kreditne zaduženosti Grada, ona je još daleko do maksimalnog dopuštenog pa otplate anuiteta neće utjecati na likvidnost proračuna ili na realizaciju nekih drugih projekata – izjavio je Batinić.

Naglasio je da će se Grad i dalje prijavljivati na nacionalne i EU natječaje te nastojati iz njih privući što više sredstava. Pripreme za prijavu pojedinih kapitalnih projekata već su u tijeku.

U 2024. završetak velikih projekata u sportu

U nastavku je pregled najvažnijih projekata planiranih proračunom za 2024. iznio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Unatoč projiciranom manjku prihoda i poteškoćama u planiranju, proračun za 2024. zaokružili smo na način da nismo odustali ni od jednog kapitalnog projekta. U idućoj godini slijedi nastavak svih projektnih ciklusa započetih prije dvije godine. U 2024. bit će završena velika ulaganja u sportu i to: rekonstrukcija zgrade NK Mladost Margečan, rekreacijski centar Lančić-Knapić koji će omogućiti stavljanje rekreacije na višu razinu, a nastojat ćemo realizirati i trim stazu oko jezera Jarki u sklopu šireg projekta Gradska šuma ivanečka Jezera – istaknuo je Friščić.

U proračunu za 2024. predviđena su i sredstva za izradu projektne dokumentacije za Sportski centar Ivanec.

O projektima u kulturi

Bit će nastavljena i ulaganja u kulturu. U planu je sanacija arheološkog nalazišta Stari grad Ivanec, koji je u međuvremenu od Ministarstva kulture dobio status trajno zaštićenog kulturnog dobra, što će biti dobra osnova za kandidiranje na natječaje.

Za 2024. planirana je i gradnja pomoćnog objekta uz etno kuću u Bedencu. Muzej planinarstva bit će prijavljen za financiranje iz EU fondova, a u veljači slijedi otvaranje Centra za posjetitelje u ivanečkome parku.

Planira se, nadalje, da Pučko otvoreno učilište preuzme dio organizacije gradskih manifestacija. Zapošljavanjem kustosice u Muzeju planinarstva (2023.) te novim zapošljavanjem u Gradskoj knjižnici (2024.) dat će se dodatni poticaj razvitku kulture i turizma.

Čeka se i odobrenje Ministarstva imovine o dodjeli prostora Gradu Ivancu u braniteljskoj zgradi u Gajevoj ulici, u koji je planirano preseljenje Gradske knjižnice.

Komunalni i drugi projekti

Nadalje, istaknuo je Friščić, u proračunu za 2024. planirana su i sredstva za izradu projekata i za radove na sanaciji klizišta te sufinanciranje projekta kompletne regulacije potoka Željeznica. Radovi na rekonstrukciji vodovoda i završetak Aglomeracije Ivanec planiraju se do kraja 2024. godine.

Prići će se i izradi studije širokopojasnog interneta, kako bi se vidjelo što je uopće tehnički provedivo izvesti. Naime, poznato je da provideri nemaju interes za mala naselja, pa će se definirati način gdje i kako može uskočiti Grad.

Bit će nastavljena i modernizacije nerazvrstanih gradskih cesta. Grad Ivanec i dalje ŽUC-u nudi po 66.660 eura godišnje (500.000 kn), pa i više, za modernizaciju prometnica u nadležnosti Županije, po listi prioriteta koju je izradio Grad.

Kapitalni projekt – gradnja nove gradske tržnice

- Nadalje, Grad i iduće godine nastavlja s uređenjem cestovne infrastrukture u novim stambenim i poslovnim zonama. Također, slijedi i uređenje Gundulićeve ulice (na spoju Gundulićeve i Kovačićeve – obilaznice Kaufland će graditi rotor), zatim, gradnja mosta u Ulici braće Radić, uređenje odvojka u Ivanečkom Naselju, izrada projekata i otkup zemljišta za produžetak Ul. M. Hrga te izrada projektne dokumentacije i otkup zemljišta za novu spojnu cestu kojom bi se promet iz pilane u Punikvama usmjerio na državnu cestu – naglasio je Friščić.

Osvrnuo se i na kapitalni gradski projekt – gradnju tržnice, istaknuvši da Grad kraju privodi postupak javne nabave za izrađivača projektne dokumentacije za gradnju tržnice, s naglaskom na digitalne tehnologije.

Nakon rasprave o proračunu, u koju su se uključili Goran Spasojević u ime Kluba vijećnika NPS – Za Ivanec, Mihael Slunjski i Dalibor Patekar (SDP), Elvis Gotal u Ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSU i jednog nezavisnog vijećnika te Kristina Geci (NS – Reformisti) te pitanja na koja je odgovorio gradonačelnik Batinić, prišlo se glasanju o proračunu za 2024. i pratećim programima. Pri tome je, kako smo već naveli, proračun dobio potporu većine vijećnika.

O božićnicama i plaćama

Vijećnik Mihael Slunjski pitao je hoće li zaposlenici ustanova koje se financiraju iz proračuna dobiti božićnice i regres.

Odgovorio mu je gradonačelnik M. Batinić:

- Zaposlenici gradskog Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice, Muzeja planinarstva i gradskih službi dobit će božićnicu i poklon bon u naravi te dar za djecu do 15 godina. K tome, zaposlenicima Vrtića i Knjižnice je s 1. prosinca 2023. plaća povećana za 5%, a zaposlenicima Grada 4,6%. Što se Dječjeg vrtića tiče, temeljem Kolektivnog ugovora koji Grad treba poštivati, zaposlenicima vrtića od 1. siječnja 2024. plaća raste za još daljnjih 6% - obrazložio je gradonačelnik.

Niz programa i odluka

Prije rasprave i glasovanja o proračunu za 2024. kao najvažnijoj temi sjednice, Gradsko vijeće prihvatilo je drugi ovogodišnji rebalans proračuna i pratećih programa. Uz dvoje SDP-ovih vijećnika, koji su kod glasovanja bili suzdržani, rebalans je dobio potporu svih ostalih vijećnika.

Jednoglasno su podržane sve ostale točke dnevnoga reda: Program rada Savjeta mladih Grada Ivanca za 2024., Odluka o jednokratnoj novčanoj pomoći za građane radi povećanih troškova života te Odluka o izmjeni Odluke o potporama za djecu u sustavu obrazovanja.

Prihvaćena je i Odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u vrtićima i kod dadilja, Odluka o određivanju plaće i Odluka o visini naknada za rad i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, Odluka o komunalnom doprinosu, o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada, o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima te o raspoređivanju sredstava za financiranje redovitih političkih aktivnosti u 2024.

Donesene su i izmjene Programa dodjele bespovratnih potpora u turizmu te prihvaćeni svi akti koji se odnose na civilnu zaštitu i to: Analiza stanja sustava civilne zaštite na području grada Ivanca u 2023, Smjernice za organizaciju i razvoj sustava CZ 2024.-2027. te Plan razvoja sustava CZ na području grada Ivanca za 2024. s trogodišnjim financijskim učincima itd.

Na početku sjednice održan je i redovit Aktualni sat. Sjednici je nazočila i Jelena Pavleković, predsjednica ivanečke Gradske organizacije NS – Reformisti.