Gradonačelnik Batinić s Vijećima MO-a Jerovec: "O budućnosti Jerovca odlučit će građani na savjetodavnom referendumu"

Varaždinske vijesti | 11.1.2024. u 13:52h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem jučer je u društvenom domu u Jerovcu Donjem održao sastanak sa članovima vijeća mjesnih odbora Jerovec Donji i Gornji.

Tom prilikom upoznao ih je s aktualnom situacijom vezanom uz odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu te sa sadržajem sastanka koji je na tu temu proteklih dana održan u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Zagrebu.

Mjesta za odlaganje još samo ove i par mjeseci iduće godine

Situacija po pitanju daljnjeg odlaganja otpada na odlagalištu u Jerovcu je sljedeća: Mjesta za odlaganje otpada ima još samo tijekom 2024. te eventualno, za još koji mjesec u 2025. godini. Nakon toga, kapaciteti koji su bili projektirani za odlaganje, a za koje Grad Ivanec ima izdane dozvole, bit će popunjeni.

Postavlja se pitanje: Što dalje? Gdje će građani Grada Ivanca, ali i svih ostalih okolnih gradova i općina (Lepoglava, Maruševec, Bednja, Donja Voća, Klenovnik), čiji se otpad sada zbrinjava u Jerovcu, ubuduće odlagati svoj otpad?

Država nema rješenja za problem otpada

-Fond za zaštitu okoliša za rješenje ovoga problema predlažeda se ide na maksimalno iskorištenje kapaciteta odlagališta u Jerovcu. I to na način da se, nakon što se popuni sadašnja kazeta, otpad nastavi odlagati na jedinu lokaciju na kojoj bi to još bilo moguće, a to je ranije sanirani dio deponija, na kome se nalazi staro, već sagorjelo smeće. I više je nego očito da država nema rješenja za problem otpada pa je njegovo rješenje prebacila na lokalne samouprave – kazao je Batinić.

-To je ono što predlaže Fond. Međutim, postoji i druga opcija, a to je da se nakon popunjenja kapaciteta (dakle, za godinu i nešto više dana) odlagalište u Jerovcu zatvori i sanira – izjavio je Batinić.

Podsjetio je da je rad deponija u Jerovcu od prvog trenutka biokoordiniran i planiran tako da ono bude zatvoreno nakon otvaranja Regionalnog centra u Piškornici, gdje se nakon toga treba početi zbrinjavati i otpad iz Ivanca i okolnih JLS-ova. Međutim, Piškornica do danas nije ni započeta, a kamoli dovršena.

Nakon dugogodišnjih problema i prolongacija s gradnjom Piškornice, informacija je da bi ove godine gradnja napokon trebala početi, s time da se ocjenjuje da je 2028. ili, još izvjesnije, 2029. godina, realni rok u kojem bi Regionalni centar doista i mogao profunkcionirati.

Batinić: Predložit ću Gradskom vijeću savjetodavni referendum

-Ovaj sastanak sazvao sam kako bih vas upoznao s realnom situacijom i kako biste o njoj mogli informirati svoje građane, jer mjesni odbori Jerovec Gornji i Jerovec Donji oni su koji podnose najveći teret teškoća i ograničenja života u blizini deponija. I oni će biti ti koji će odlučiti o zatvaranju deponija ili o nastavku odlaganja – naglasio je Batinić.

-S ovom ću problematikom upoznati i Gradsko vijeće te mu predložiti donošenje odluke o raspisivanju savjetodavnog referenduma u MO-ima Jerovec Gornji i Donji. Bude li stav mještana da deponij treba zatvoriti, ja osobno ću ga poštivati, to više što smatram da predugo čekaju da im se otpad makne iz dvorišta. Podsjećam, projekt Regionalnog centra razvlači se tijekom proteklih 20 godina, a da do danas nije sagrađen ni stavljen u funkciju - izjavio je Batinić.

Predložio je vijećima mjesnih odbora da se, nakon što Grad pribavi dodatne informacije i podatke, u veljači održi zbor građana oba mjesna odbora, na kojoj će mještani iz prve ruke biti informirani o svim opcijama.

Što znači zatvaranje deponija?

Gradonačelnik je naglasio i sljedeće: Ako građani na referendumu odluče da ne žele nastavak odlaganja, već da se ide na zatvaranje odlagališta, Jerovec će se zatvoriti i svaki grad i općina će nakon toga za sebe morati tražiti rješenje o tome kamo s otpadom.

I to će biti velik problem, jer stvarnost je takva da su alternative za odvoz na druge lokacije male. Otpad se nema kamo odvoziti, a cijene odvoza su takve da boli glava i iznimno visoki troškovi odvoza otpada realnost je s kojom će se morati suočiti svi korisnici usluga odvoza otpada.

Što znači nastavak odlaganja?

Kako bi se dobile sve relevantne informacije i za drugu opciju koju predlaže Fond, a to je nastavak odlaganja, Grad Ivanec zatražit će od projektanta izradu i dostavu svih potrebnihpodataka i parametara: o tome koliko je točno još ostalo prostora za deponiranje otpada na sadašnjem odlagalištu; da li uopće ima dovoljno kapaciteta i za koliko godina bi se mogloosigurati eventualno odlaganje otpada u starom dijelu; bi li ti kapaciteti bili dovoljni da pokriju potrebe odlaganja otpada iz Ivanca i okolnih JLS-ova do otvaranja Piškornice 2028./2029. godine itd.

Solidarnost građana okolnih JLS-ova Ivanec neće zaboraviti

-Kad govorimo o eventualnoj opciji nastavka odlaganja otpadakoju predlaže Fond za zaštitu okoliša, tu treba naglasiti da bi, ako je građani prihvate na referendumu, ona podrazumijevala dovoz i zbrinjavanje otpada isključivo iz gradova i općina bivše Općine Ivanec. U obzir ne dolazi dovoz nečijeg tuđeg otpada, što su građani jasno poručili peticijom – istaknuo je gradonačelnik.

-Nemojmo zaboraviti da je, od gotovo 10.000 potpisa na peticiji protiv dovoza tuđeg otpada i protiv pripajanja Varkomu, oko 3.000 potpisa podrške došlo od građana iz okolnih gradova i općina. Pri tome su dva vijećnika Grada Lepoglave (jedan HSS, drugi nezavisni) sami skupili 2.500 potpisa građana svoga područja protiv dovoza tuđeg otpada u Jerovec i protiv pripajanja Varkomu, Podršku peticiji dali su i svi načelnici općina, osim gradonačelnika Lepoglave. Izraženu količinu solidarnosti od strane građana Ivanec neće zaboraviti – poručio je Batinić.

„Sutra bih potpisao zatvaranje Jerovca“

-Što se mene osobno tiče, sutra bih raspisao natječaj za zatvaranje i sanaciju Jerovca. I ako građani odluče da će to biti 2025., ja ću njihov stav poštivati – dodao je gradonačelnik.

U raspravi koja je uslijedila, pojedini članovi vijeća MO-a izjavili su da osobno nisu za daljnji nastavak odlaganja otpada u Jerovcu te da smatraju da jednak stav dijeli većina građana.

-Istina je da sada mještani Jerovca ne plaćaju odvoz otpada. Nakon zatvaranja deponija i početkom odvoza na novu lokaciju, i mi ćemo plaćati odvoz po višim cijenama. Ali zato više nećemo imati deponij – ustvrdio je Zdenko Đula.

Zaključci

Nakon rasprave u kojoj su aktualizirana i brojna druga pitanja vezana uz ovu tematiku, zaključeno je na sljedeće: Grad će, kako je navedeno, tijekom idućih mjesec dana nastojati prikupiti podatke o svim aspektima ove tematike kako bi se na zboru građana u veljači mještanima mogle prezentirati relevantne informacije.

Što se tiče pitanja i dilema o tome hoće li država uopće htjeti sufinancirati zatvaranje i sanaciju deponija (u uvjetima kada Fond predlaže maksimalno iskorištavanje kapaciteta), Batinić je opetovano izjavio da će, ako se građani odluče za zatvaranje, Grad Ivanec naći sredstava i sam isfinancirati sanaciju odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu, bez obzira na stav države.