GRADNJA PROČISTAČA Zbog šutnje državne administracije stoji projekt vrijedan 7,2 milijuna eura

Grad Ivanec/vv | 7.8.2023. u 13:46h | Objavljeno u Našim krajem

Mjerodavni ne reagiraju ni na nakon više od pet mjeseci...

U sklopu projekta Aglomeracije Ivanec predviđena je, kao njegov sastavni dio, i gradnja pročistača u Ivancu, za potrebe pročišćivanja otpadnih voda za potrebe 11.000 korisnika s područja Aglomeracije Ivanec u prvoj fazi te kasnije, u drugoj fazi, za još 6.000 stanovnika s područja buduće aglomeracije Lepoglava.

Ugovor za projektiranje i gradnju pročistača zaključen je još 27. listopada 2022., između Ivkom-voda d.o.o. kao nositelja investicije i zajednice ponuđača koju čine dvije tvrtke – MIPCRO iz Ivanca i ESOTECH iz Velenja. 

>> IVANEC Najesen asfaltiranje prometnica oštećenih u aglomeraciji i rekonstrukcija vodovoda

Vrijednost projekta je visoka i iznosi 7,2 milijuna eura ili 54,21 milijuna kuna.

Pitanje je kada će radovi početi

Iako su sredstva za ovaj projekt osigurana iz EU fondova, a izvođači već mjesecima spremni za start, radovi koji su trebali početi u ovo, ljetno doba, i dalje stoje i pitanje je kada će početi. Što je razlog tome, pitali smo direktora Ivkom-voda d.o.o. Ranka Zbodulju.

- Najkraće rečeno, razlog je šutnja državne administracije. Naime, za projekt je ishođena lokacijska dozvola i izrađen je glavni projekt kao temelj za dobivanje građevinske dozvole. Usto, za ishođenje građevinske dozvole potrebno je priložiti mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja opotrebi provođenja postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš i na ekološku mrežu. Zamolba za izdavanje mišljenja resornom ministarstvu poslana je još 1. ožujka ove godine. Zatraženo mišljenje do danas još nismo dobili – izjavio je Zbodulja.

Mjerodavni ne reagiraju ni nakon pet mjeseci

Zbog takve neshvatljive ležernosti mjerodavnih, koji ne reagiraju ni na nakon više od pet mjeseci, projekt vrijedan 7,2 milijuna eura – stoji!

Iz prezentirane dokumentacije vidljivo je da su Ivkom-vode d.o.o. i oba izvođača, MIPCRO i ESOTECH, još 1. ožujka ove godine zamolbu za izdavanje navedenog mišljenja dostaviliUpravi za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom – Sektoru za procjenu utjecaja na okoliš pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Pošto odgovora nije bilo, Ivkom-vode d.o.o. više puta su kontaktirale ministarstvo i tražile da se izdavanje mišljenja ubrza, i to 11. svibnja i onda ponovno, 21. srpnja. Bez rezultata.

- Radovi na gradnji pročistača trebali su već početi kako bi se ispoštivao ugovoreni rok njihova završetka, a to je do kraja 2024. godine. Stoga su u međuvremenu, a zbog sporosti i šutnje državne administracije oko rješavanja dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole,  morali zatražiti produljenje roka izvedbe radova – zaključio je Zbodulja.

Tako će, umjesto u ljetnim mjesecima, zahtjevni projekt gradnje pročistača moći početi tek, vjeruje se, najesen.