Građanima poklonjeno novih 150 klonova stare ivanečke lipe Foto: B. Težak

Građanima poklonjeno novih 150 klonova stare ivanečke lipe

Grad Ivanec/vv | 6.10.2023. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Projekt kloniranja Grad Ivanec provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog; građanima je dosad besplatno podijeljeno 560 kloniranih mladica lipe

Mnoštvo građana iz Ivanca i ivanečkih naselja, ali i iz susjednih gradova i općina, u utorak je, 3. listopada, iz parkiranog kamiona kod stare lipe na ulasku u ivanečki park s veseljem preuzelo stabalce mlade lipe.

S razlogom, jer riječ je kloniranim lipama koje su u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom uzgojene od reznica koje su s matičnog stabla uzete u proljeće lani, a od kojih su nakon toga posebnim postupkom uzgojeni klonovi.

12073.jpg

12076.jpg

Građanima je ovoga puta podijeljeno novih 150 stabalaca. Time se ukupni broj lipa, koje je Grad Ivanec poklonio građanima i mjesnim odborima tijekom protekle četiri godine, penje na 570, pa se može reći da je za budućnost definitivno sačuvano starodrevno ivanečko stablo, čija se sadnja veže uz dolazak vitezova ivanovaca u tadašnji Ivanec prije više od 600 godina.

Podjelu lipa proveli su djelatnici Poslovne zone Ivanec d.o.o. na čelu s direktoricom Lanom Labaš, koji su na štandu građanima uručili i certifikat o podrijetlu svake lipe te letak o gospodarenju otpadom. Zbog velikog interesa, s ovim projektom Grad nastavlja i dalje. Ovom akcijom, nazvanom Sačuvajmo prošlost za zelenu budućnost, Grad Ivanec i ove se godine na najljepši način uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja.

12077.jpg

12075.jpg