Građanima bespovratne potpore za solarne kolektore i fasade

vv / grad ivanec | 20.4.2023. u 14:41h | Objavljeno u Našim krajem

Zamjenik gradonačelnika M. Friščić: Ukoliko fond predviđenih sredstava predviđenih za isplatu bespovratnih potpora biti utrošen, Grad će tijekom godine osigurati i dodatna sredstva

U Poduzetničkom inkubatoru Ivanec s vlasnicima obiteljskih kuća potpisano je prvih 12 ugovora o dodjeli bespovratnih potpora Grada Ivanca za povećanje energetske učinkovitosti njihovih objekata.

   Riječ je o građanima koji su se prijavili na Javni poziv Grada Ivanca te odlučili iskoristiti bespovratna sredstva koja im Grad nudi za energetsku obnovu u cilju smanjenja potrošnje energenata.

poticaj2-suncane_elektrane-190423.jpg

   U ovom, prvom krugu, 10 vlasnika koristi poticaje Grada za ugradnju fotonaponskih sustava, dok će dva vlasnika ostvariti novčane poticaje za zamjenu vanjske stolarije i toplinsku izolaciju vanjske omotnice.

   Pozdravljajući okupljene vlasnike, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić istaknuo je zadovoljstvo što su se građani (unatoč tomu što je ova tematika razmjerno nova i što je prate neke nepoznanice po pitanju Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša) ipak odlučili ući u ovaj projekt.

-Smatram da je to dobar potez te da ćete svojim primjerom, kao pioniri koji su prvi ušli u projekt korištenja gradskih energetskih poticaja, proširiti dobar glas i potaknuti i ostale da se jave i iskoriste bespovratna sredstva koja vam Grad nudi. Ovaj poziv i dalje ostaje otvoren i na njega se mogu javiti svi vlasnici koji žele obnoviti svoje obiteljske kuće. Ukoliko fond sredstava u proračunu predviđen za ovu godinu bude potrošen, Grad će tijekom godine osigurati i dodatna sredstva za sve zainteresirane – istaknuo je M. Friščić.

   Okupljene su pozdravili i resorni pročelnik Stjepan Vincek te voditeljica Odsjeka za redarstvo i komunalno gospodarstvo Jelena Cuković.

   Javni poziv Grada Ivanca za bespovratne potpore ostaje otvoren i dalje, a svi vlasnici obiteljskih kuća pozvani su da se prijave. Mogu ostvariti bespovratna sredstva koja, ovisno o mjeri energetske učinkovitosti koju izvode, iznose od 663,61 eura (5.000 kn) do max. 1.990,84 eura (15.000 kuna).

   Potpora se može ostvariti za provedbu jedne ili više mjera, a to su: toplinska izolacija vanjske omotnice (vanjski zid, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod), zamjena vanjske stolarije, Sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

   Javni poziv sa svim detaljima te obrazac prijave dostupni su na internetskoj stranici Grada Ivanca.

poticaj10-suncane_elektrane-190423.jpg

Označeno u