Grad Novi Marof otkupio prostor za groblje; riješit će se problem ukopa za sljedećih 200 godina

J.Š./ Varaždinske vijesti | 28.7.2021. u 11:42h | Objavljeno u Našim krajem

Donedavno privatni prostor u centru Novog Marofa kod Franjevačke crkve, kojeg je Grad Novi Marof otkupio, postat će novo groblje. Naime, s obzirom na prostorni nedostatak sadašnjih groblja u Mađarevu, Remetincu, Oštricama i Presečnom, uočena je potreba za proširenjem kapaciteta.

Prva faza izgradnje groblja vezana uz otkup zemljišta i izradu glavnog projekta je finalizirana pa se trenutno radi na dobivanju građevinske dozvole, nakon čega se planira početak radova.

Kako je najavio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, riječ je o groblju koje će biti izgrađeno prema najmodernijim standardima, a ukupna procijenjena vrijednost cijelog projekta koji je krenuo u drugu fazu iznosit će oko 50 milijuna kuna.

- Mislili smo desetljećima unaprijed jer je projektom predviđeno gotovo tri tisuće grobnih mjesta, a previdjeli smo i prazan prostor za mogućnost daljnjeg širenja kapaciteta – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Kako bi groblje bilo odmaknuto od privatnih kuća, projektom je predviđena izgradnja prilazne ceste, a u sklopu samog groblja nalazit će se i mala kapela u kojoj će se moći održavati mise. Groblje će prema najvišim standardima imati sve potrebne prostorije uključujući i prostor za posljednji ispraćaj, prostoriju za grobare, skladišne prostorije, sanitarne čvorove te kosturnicu, središnji križ i uređene šetnice.

Uz to, novo će groblje imati odvojene betonske grobnice, zemljane grobove i prostor za urne, a predviđen je i prostor koji će se u budućnosti moći koristiti kao krematorij.

- Sa samim projektom riješit ćemo problem ukopa za sljedećih 200 godina. Pokazali smo kako razmišljamo daleko u budućnost – zaključio je Jenkač.

Ovim projektom riješit će se problem ukopa na čitavom području grada Novog Marofa, osim u naselju Završje Podbelsko čiji mještani koriste groblje u Margečanu koje Grad Novi Marof i Grad Ivanec zajedno sufinanciraju. Inače, u planu su i radovi na sanaciji grobnih kuća na svakom od četiri postojeća groblja na području grada, uključujući i uređenje okoliša.

Označeno u