GRAD LEPOGLAVA Ove godine rekordna ulaganja u komunalnu infrastrukturu Foto: Luka Šalamon

GRAD LEPOGLAVA Ove godine rekordna ulaganja u komunalnu infrastrukturu

Varaždinske vijesti | 3.12.2023. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava ove je godine osigurao bespovratna sredstva za provođenje projekta Sanacija klizišta na okolnom području Grada Lepoglave, ukupne vrijednosti od čak 2 milijuna 368 tisuća i 510 eura.

Ovaj je projektni prijedlog prijavljen na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom “Hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko - križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Bespovratna sredstva

Zahvaljujući ovom projektu saniran je drveni most Putine, koji je dvije godine bio zatvoren za promet. Projekt sanacije mosta Putine uspješno je realiziran krajem lipnja, a izvedeni radovi bili su vrijedni 348 tisuća i 963 eura. Dio je to bespovratnih sredstava koje je Grad Lepoglava osigurao na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za operacije koje se financiraju iz Finda solidarnosti EU, a za sanaciju šteta od potresa na komunalnoj infrastrukturi.

- Ove smo godine na području Grada Lepoglava pokrenuli veliki program sanacije naših lokalnih, nerazvrstanih cesta. S dobivenih više od 2,3 milijuna eura sanirali smo četiri klizišta i 11 dionica nerazvrstanih cesta u dužini od oko 10 kilometara, a obavljena je i sanacija mosta Putine na rijeci Bednji. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo iskoristili toliko sredstava koliko do sada na području Grada Lepoglave nije uloženo u komunalnu infrastrukturu i to su sredstva koja su viša nego je što naš izvorni proračunski prihod za ovu godinu. Nastavljamo i s klasičnim asfaltiranjem naših cesta u vrijednosti od 160 tisuća eura. Radimo novih 1020 metara ceste na širem području našeg grada - rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Sanirana četiri velika klizišta

Ove su godine na području Grada sanirana četiri velika klizišta. Vrijednost radova veća je od pola milijuna eura. Klizišta su sanirana na nerazvrstanoj cesti u Ul. A. Šenoe, na lokaciji Gaveznica - Kameni vrh, na nerazvrstanoj cesti u Muričevcu, zatim na nerazvrstanoj cesti Pošnjaki, u zaseoku Lepoglavska Ves te na nerazvrstanoj cesti u Očuri.

Time je spriječena daljnja devastacija prometnica te okolnog područja, osigurana stabilnost terena, smanjena mo-
gućnost ugrožavanja imovine i ljudskih života. Također, spriječena je daljnja erozija na čak 11 prometnica na području Donje Višnjice, Gornje Višnjice, Bednjice, Zalužja i Zlogonja, u ukupnoj dužini od 10 km.

Vrijednost radova, kojima je osigurano dugoročno i kvalitetno korištenje prometnica nužnih za razvoj i funkcioniranje ovih naselja, iznosila je više od milijun i 158 tisuća eura.
- Ova su ulaganja ponovno potvrdila da je Grad Lepoglava grad koji na nacionalnoj razini prednjači u privlačenju sredstava iz fondova Europske unije - naglasio je gradonačelnik Škvarić

Ulaganja u infrastrukturu

U Kalničkom Vrhovcu završena je prva faza radova na uređenju oborinske odvodnje, a radovi će se nastaviti sljedeće godine. Postavljeno je 250 m odvodnih cijevi za oborinske vode, rizoli i rubnjaci te izgrađen potporni zid.

Izvedeni su i radovi na uređenju grobne kuće u Lepoglavi, koji su obuhvatili izgradnju nadstrešnice uz grobnu kuću i konzolne nadstrešnice s pripadajućim adaptacijskim radovima. Vrijednost radova iznosila je 135.900,00 eura, koja su osigurana u okviru Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija (LRS) odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije”.

Na Domu kulture Lepoglava obavljena je druga faza uređenja prostora galerije. Sredstva su osigurana na natječaju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a vrijednost radova iznosi 44.974,78 eura, s time da je Ministarstvo zahvat sufinanciralo s 13.272,28 eura, dok je ostatak potrebnih sredstava osigurao Grad.

Postavljeno je i šest novih spremnika za kontejnere u ulici Antuna Mihanovića i na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta, a vrijednost izvedenih radova je 17.917,00 eura.

Radilo se i na proširenju javne rasvjete po mjesnim odborima,gdje je postavljeno 50 lampi, a vrijednost radova je 19.000,00 eura. Proširenje javne rasvjete napravljeno je i u Gorici, za što je izdvojno 10.000,00 eura.

Nabavljena su i nova dječja igrala u Žarovnici. Uređen je prostor za dječju igru u Žarovnici, u neposrednoj blizini sportskog igrališta, a vrijednost nabavke dječjih igrala je 6.000,00 eura, a zaštitne ograde uz igralište 2.000,00 eura. Hrvatske vode su u suradnji s Gradom Lepoglava odradile radove na održavanju i čišćenju potoka Kotnica u dužini od 600 m. Radovi su obuhvatili čišćenje raslinja i uređenje obale.