Grad Lepoglava nastavlja s provođenjem Programa zaštite divljači

Varaždinske vijest | 4.4.2021. u 20:06h | Objavljeno u Našim krajem

Kada je Grad Lepoglava protekle godine krenuo s provođenjem Programa zaštite divljači, bio je među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj na čijem se području zaštita divljači provodi u okviru programa usklađenog sa zakonom, pravilnicima i pravilima struke.

Ovaj primjer dobre prakse slijedile su i druge jedinice lokalne samouprave kojima je upravo Grad Lepoglava pružio pomoć u implementaciji navedenog programa, istaknuto je to prigodom potpisivanja Ugovora o provođenju Programa zaštite divljači između Grada Lepoglave te Lovačkog društva "Srnjak" Ravna gora odnosno tvrtke Zagorje Lov. Ugovor je potpisan za period od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

U tom će periodu Lovačko društvo "Srnjak", u suradnji s tvrtkom Zagorje Lov, provoditi Program zaštite divljači na području Grada Lepoglave u skladu sa zakonom, pravilnicima i pravilima struke te zbrinjavati odstrijeljenu ili na drugi način ulovljenu divljač.

- Svjedoci smo sve češćeg ulaska divljači u naseljenja područja što predstavlja određenu opasnost tekod građana izaziva strah i nelagodu. Pored toga, svjedoci smo šteta koje divljač radi u poljoprivredi i voćarstvu što želimo spriječiti provedbom ovog Programa usklađenog s pravilima struke, pridržavajući se pri tom odredbi Zakona o lovstvu kao i svih relevantnih pravilnika koji proizlaze iz tog Zakona kao i ostalih zakonskih i podzakonskih odredbi - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora.

Lovačko društvo "Srnjak" navedeni je Program na području Grada Lepoglave provodilo i tijekom protekle godine te u tom periodu u lovke ulovio 16 lisica koje su vraćene u njihova šumska staništa.Društvo je s ciljem sprječavanja šteta na poljoprivrednim usjevima provodilo i aktivnosti istjerivanja divljih svinja koje su česti nezvani "gosti" u poljima kukuruza u kojima rade velike štete.