Grad Ivanec u Projektnom uredu zaposlio 10 mladih Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec u Projektnom uredu zaposlio 10 mladih

I.D./Varaždinske vijesti | 2.11.2015. u 09:03h | Objavljeno u Našim krajem

Desetero mladih osoba, u dobi do 29 godina, sa VSS i VŠS, koji su dosad kao nezaposleni bili prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje, od ponedjeljka, 2. studenog počelo je raditi u Projektnom uredu u kojemu će se idućih šest mjeseci obučavati za voditelje EU projekata te u tom razdoblju za potrebe Grada Ivanca, udruga, ivanečkih tvrtki i obrta paralelno kreirati i kandidirati projekte na nacionalne i EU natječaje.

Ovaj projekt, vrijedan 450.000 kuna, Grad Ivanec provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Đuro Arnold i podizvoditeljem Algebrom iz Zagreba, čiji stručnjaci provode teoretsku obuku. Nakon provedenog javnog natječaja, na koji se javilo oko 50 kandidata, i testiranja, izabrano je 10 osoba (tri iz Ivanca, dvije iz Lepoglave, po jedna iz Radovana, Gačica, Jerovca, Maruševca i Klenovnika) koji su s Gradom Ivancem potpisali ugovore o zapošljavanju na određeno vrijeme od šest mjeseci.

Javnost je s ovim projektom upoznata na tiskovnoj konferenciji koja je u Gradskoj vijećnici održana u petak, 30. listopada, na kojoj su ujedno predstavljeni novi zaposlenici Projektnog ureda i na kojoj su im se obratili svi članovi gradskog tima koji sudjeluju u ovom projektu.

Program obuhvaća besplatnu licenciranu edukaciju u ukupnom trajanju 120 do 150 sati u trajanju 2,5 mjeseca te pripremu za samozapošljavanje u segmentu konzultantskih usluga. Ona će se odvijati kroz praktičan rad i informativnu radionicu o mogućnostima samozapošljavanja i o potpornim programima za poticanje samozapošljavanja kao aktivnosti u nastavku projekta.

Edukacija će trajati do polovice prosinca 2015. U zadnjoj fazi, od siječnja do ožujka 2016. godine, predviđa se provedba praktičnog dijela projekta, odnosno, pripreme za pokretanje start upova i početak izlaska mladih na tržište.

Novčana sredstva za provedbu ovog ambicioznog projekta su osigurana iz proračuna Grada Ivanca i iz potpore HZZ-a. Pritom Grad Ivanec osigurava 216.000 kuna i to za edukaciju mladih (koja će stajati oko 10.000 kuna po osobi), za troškove uredskih prostora i njihovo opremanje te za administrativne troškove Projektnog ureda.

HZZ osigurava 234.000 kuna, od čega 213.200 kuna za bruto plaće polaznika tijekom šest mjeseci trajanja projekta te dodatnih 21.000 kuna za troškove prijevoza.

U prvih šest mjeseci trajanja projekta kandidati uključeni u program besplatno će za potrebe ivanečkih ustanova, tvrtki, obrta i OPG-e pisati, kreirati i kandidirati programe na fondove EU.

- Tu smo im uslugu odlučili staviti besplatno na raspolaganje zato jer je tijekom dosadašnjih sastanaka i kontakata s ivanečkim poduzetnicima primijećeno da u lokalnim tvrtkama, koje su prvenstveno orijentirane na rješavanje zahtjeva i teškoća vezane uz svakodnevno poslovanje na tržištu, naprosto nema dovoljno obučenih kadrova koji bi se kvalitetno mogli posvetiti natječajima i vrlo zahtjevnom poslu vezanom uz kreiranje i kandidiranje projekata. Stoga mnogi od njih propuštaju natječaje i šansu za privlačenje raznih bespovratnih ili povoljnih kreditnih sredstava. Upravo zato, u cilju pružanja operativne pomoći, Grad Ivanec će u vrijeme trajanja prve faze projekta svim poduzetnicima (dakako, i svima ostalima koji žele do EU sredstava) besplatno ponuditi usluge novoformiranog Projektnog ureda i to u vidu pružanja usluge informiranja, pripreme i pisanja projekata i njihove kandidature za EU fondove – izjavio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Poduzetnički inkubator

Nakon završetka šestomjesečnog programa, krenut će druga faza ovoga projekta, a to je faza potpore samozapošljavanju kroz beneficije Poduzetničkog inkubatora. On će potencijalnim novoosnovanim tvrtkama iz ovog programa, ali i svim ostalim mladim poduzetnicima, pružiti dodatne pogodnosti za samozapošljavanje u ranim fazama razvoja tvrtke. To su, primjerice, najam prostora bez naknade, subvencioniranje troškova hladnog pogona, potpore novoosnovanoj tvrtki, konzalting, mentorstvo i slično.

Svi nazočni obišli su prostorije Projektnog ureda koje su privremeno uređene u tri kancelarije u zgradi Zadružnog doma, a koje je Grad opremio računalima, namještajem i ostalom opremom. Projektni ured ovdje će ostati samo privremeno, odnosno, dok se ne urede prostori u poslovnoj zgradi u Nazorovoj 6, koje je Gradu Ivancu donirao Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci