Grad Ivanec svrstan u VII. skupinu iznadprosječno razvijenih gradova u RH

vv | 18.1.2024. u 12:59h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem analize svih parametara na osnovu kojih se određuje stupanj razvijenosti gradova i općina u Hrvatskoj, Vlada RH svojom je Odlukom o razvrstavanju JLS-ova, donesenoj 4. siječnja ove godine, svrstala Grad Ivanec u VII. skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u Hrvatskoj.

Prema Vladinoj analizi, u ukupnom poretku gradova i općina RH, Ivanec je u odnosu na 2017. godinu „skočio“ za čak 49 mjesta te ostvario indeks razvijenosti od 104,496, što je najveći rast indeksa razvijenosti među svim gradovima u Varaždinskoj županiji, uključujući i Grad Varaždin.

Ovakav skok Ivanca daje vrlo jasnu sliku i svjedoči o velikom napretku Grada u cjelini i potvrđuje status Ivanca kao iznimno propulzivne sredine s uzlaznom razvojnom linijom.

Iz VI. u VII. skupinu razvijenosti

Napomenimo da su gradovi i općine u Hrvatskoj po razvijenosti svrstani u osam skupina, s time da sljedeću, najjaču, VIII. skupinu, čine oni najrazvijeniji, na čelu s Gradom Zagrebom.

Prema dosadašnjoj indeksaciji iz 2017. godine, Ivanec je bio u VI. skupini razvijenosti. Međutim, prema pokazateljima Vlade RH, Ivanec je tijekom analizirane tri godine (2020., 2021., 2022.) ostvario ogroman razvojni skok, što je i rezultiralo njegovim prelaskom u višu, VII. skupinu.

Što je zapravo indeks razvijenosti? To je pokazatelj stupnja razvijenosti gradova i općina, a on se određuje temeljem strogo određenih parametara i to: stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda grada po stanovniku, općeg kretanja stanovništva, stope obrazovanosti i indeksa starenja.

Ivanec prvi u Županiji i po smanjenju stope nezaposlenosti

Po najvažnijim od ovih parametara Ivanec visoko odskače. Kad je riječ o kretanju prosječne stope nezaposlenosti, Vladina analiza za područje Grada Ivanca pokazuje smanjenje stope nezaposlenosti od čak 70%. I po ovome pokazatelju Ivanec je uspješniji od svih gradova u Varaždinskoj županiji.

Ovakvi rezultati tumače se brojnim novim investicijama postojećih i novih poduzetnika, gradnjom novih pogona i otvaranjem novih radnih mjesta.

Dio toga mozaika svakako je i kontinuirana podrška privatnom sektoru od strane Grada Ivanca i poduzetničkog centra Poslovne zone Ivanec d.o.o. Njegovanje business friendly odnosa s lokalnom poslovnom zajednicom, brojne povlastice, olakšice i potpore za investitore, poduzetnike i poduzetnike početnike – sve to bilo je vjetar u leđa za podizanje razine gospodarskih aktivnosti na području grada Ivanca.

Također, neprekidna gradska ulaganja u gospodarski, komunalni i društveni razvitak (osobito u području sporta, rekreacije, kulture i zabave) učinila su Ivanec poželjnim mjestom za život i rad, zbog čega se i bilježi pojačano doseljavanje u naš grad.

Udvostručen prosječni dohodak po stanovniku

Nadalje, pozitivni su i pokazatelji koji se odnose na povećanje prosječnog dohotka po stanovniku.

Prema podacima Vlade RH, na području Ivanca prosječni dohodak porastao je za više od 49%, odnosno, dvostruko više u odnosu na prošlo razdoblje i dokaz je pozitivnih promjena u rješavanju problematike niskih plaća na području našega grada, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

Inače, prosječni dohodak definira se kao omjer ukupnog iznosa dohotka koji su tijekom jedne kalendarske godine ostvarili svi porezni obveznici, fizičke osobe s prebivalištem na području grada i broja stanovnika.

Ovaj trend u skladu je s pokazateljima ostalih gradova s područja naše županije koji također u ovome segmentu bilježe rast, neki manji, a neki i veći od Ivanca.

Izvorni prihodi po stanovniku veći za 45%

Nadalje, Grad Ivanec bilježi visok rast u još jednom segmentu, a to su prosječni izvorni prihodi po stanovniku, i to za 45%.

Iako je to nominalno tek nešto više od 286 € (2.155 kn), što znači da su proračunski primici po glavi stanovnika i dalje razmjerno niski (pa zbog toga Grad Ivanec i dalje prima državnu pomoć u obliku fiskalnog izravnanja), ovakav postotak rasta pokazatelj je uspješne promjene trendova u pozitivnom smjeru.

Ove brojke ujedno su pokazatelj kvalitetnog planiranja gradskih aktivnosti, programa i projekata koji se, unatoč razmjerno niskih prihoda po glavi stanovnika i ograničenim proračunskim sredstvima, provode u velikom opsegu. A samim tim je i uspjeh Grada u povećanju indeksa razvijenosti još veći.

Razvitak Ivanca dobro projiciran i vođen

Navedene pokazatelje razvitka Grada Ivanca komentirao je gradonačelnik Milorad Batinić:

- Naravno da me veseli i čini ponosnim ogroman skok Ivanca za čak 49 mjesta u ukupnom poretku JLS-ova u Hrvatskoj te prelazak iz VI. u VII. skupinu indeksa razvijenosti. Takav iskorak samo nam je potvrda dugogodišnjeg uspješnog strateškog vođenja Grada koje je aktualna politika od samoga početka zacrtala u svim svojim ključnim razvojnim dokumentima i koje uporno provodi iz mandata u mandat. Temelj razvojne piramide koju gradimo nam je posvećenost prvenstveno razvitku gospodarstva i novim ulaganjima, kao politici svih politika. A očiti kvalitativni iskoraci samo nam dodatno potvrđuju da je razvitak Ivanca dobro projiciran i vođen – izjavio je gradonačelnik.

- Moramo biti svjesni i otežavajućeg momenta koji donosi ovakva visoka indeksacija Ivanca. Naime, svrstavanje u rang iznadprosječno razvijenih će nam onemogućiti prijave na pojedine javne pozive i natječaje. Na mnoge od njih naprosto se nećemo moći prijaviti pa ni ostvariti sredstva za sufinanciranje programa i projekata. A to znači da ćemo i ubuduće, jednako kao i do sada, morati mudro gospodariti s raspoloživim sredstvima i resursima te onime što imamo raditi na unapređenju standarda i kvalitete života naših građana – kaže Batinić.

- Već dugo ističem i sada ponovno naglašavam da je indeksacija gradova kao eliminacijski kriterij kod prijave projekata duboko pogrešan. Upravo prihodi po glavi stanovnika JLS-a trebali bi biti glavni faktor za dodjelu sredstava. A sada je tako da su vrlo bogate sredine, koje imaju i 10 puta veće prihode po glavi stanovnika od Ivanca, tretirane jednako kao i naš grad, a da istovremeno na ljestvici razvijenosti nisu ostvarile nikakav pomak  – ističe Batinić.

Podobne sredine - nazadovale

Indeksacija razvijenosti gradova, ističe Batinić, pokazala je još nešto:

- Poznato je da središnja državna vlast već godinama kroz razne projekte u pojedine regije, gradove i općine „upumpava“ ogromna financijska sredstva iz nacionalnih i EU izvora. A sada se pokazuje da su rezultati tog golemog financiranja izostali. Štoviše, vidi se da su podobne sredine, u koje se na razne načine usmjeravao novac, čak i nazadovale. A takvih primjera ima i među gradovima na području Varaždinske županije – zaključio je Batinić te upozorio da je raskorak u financiranju regija pogotovo vidljiv na Sjeveru Hrvatske, koji je gospodarski najpropulzivniji i radi velike kvalitativne i kvantitativne iskorake, ali ga veliki prometni i drugi projekti zaobilaze već dugi niz godina. 

Ivanec_indeks_razvijenosti_2.jpg

Ivanec_indeks_razvijenosti_1.jpg