Grad Ivanec: Radovi na sprečavanju poplava i bujica na čak 30 lokacija

VV | 23.5.2021. u 10:11h | Objavljeno u Našim krajem

Slijede radovi na dugom nizu kritičnih lokaliteta: u Ivancu (Vinogradska, Bistrica, Rajterova, Kalnička, M. Hrga), u Cerju Tužnom, Vitešincu, Prigorcu, Margečanu, Seljancu, Lovrečanu, Ivanečkom Vrhovcu, Bedencu, Lančiću i Škriljevcu

Koliko su važna ulaganja u sustave oborinske odvodnj, najbolje su pokazali protekli kišni dani (i mjeseci), kada je zbog velikih količina oborina i porasta razine podzemnih voda ponovno porasla opasnost od izlijevanja vodotoka i poplavljivanja.

Upravo u ovakvim situacijama pokazuje se značaj pojačanih ulaganja Grada Ivanca u gradnju i održavanje javne odvodnje koja se provode već treću godinu zaredom, a kojima je cilj spriječiti upravo ovakve pojave – poplavljivanje dvorišta i podruma privatnih kuća te velike štete koje nastaju na javnoj infrastrukturi.

Temeljem promijenjenih klimatskih prilika koje rezultiraju ekstremnim količinama oborina, a koje postojeći sustavi odvodnje u kratkom vremenu ne mogu „progutati“ pa se potoci i kanali razlijevaju i poplavljuju, ivanečka gradska uprava odlučila se uhvatiti u koštac s tim problemom.

- S obzirom na to da je ovakvih lokaliteta na terenu puno i da će ih trebati postupno rješavati tijekom idućih godina, izradili smo višegodišnji program za razdoblje 2021. – 2025. i po njemu ćemo sustavno rješavati sve uočene problematične lokacije. Ove godine smo za ove zahvate osigurali više od 500.000 kuna, i to 362.000 kuna za gradnju novih sustava te još 150.000 kuna za održavanje. Do 2025. u javnu odvodnju planiramo uložiti gotovo 2 milijuna kuna, od čega 1,1 milijuna u gradnju, a ostatak za održavanje. Ne možemo dopustiti da ičije kuće ili površine „plivaju“ - izjavio je gradonačelnik M. Batinić.

Radovi za ovu godinu su već otvoreni. Počeli su kod dječjeg igrališta u Radovanu, iskopom i zahvatima na uređenju zamuljenog kanala. Uređuje se i potok Matačina u obuhvatu Poslovne zone Ivanec-istok. Iako je to vodotok u nadležnosti Hrvatskih voda (koje njegovo čišćenje nisu stavile u plan za ovu godinu), problemi na njemu bili su takvi da je radove o svom trošku izveo Grad (uz suglasnost Hrvatskih voda).

Slijede radovi na dugom nizu kritičnih lokaliteta: u Ivancu (Vinogradska, Bistrica, Rajterova, Kalnička, M. Hrga), u Cerju Tužnom, Vitešincu, Prigorcu, Margečanu, Seljancu, Lovrečanu, Ivanečkom Vrhovcu, Bedencu, Lančiću i Škriljevcu, a bude li hitne potrebe, radit će se i drugdje. Ukaže li se potreba za hitnim radovima na pojedinim lokacijama, koje nisu ušle u ovogodišnji program, sigurno je da će se i na njima intervenirati.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci