Grad Ivanec naručio radove zbrinjavanja starog spremnika za lož ulje u dvorištu Dječjeg vrtića Ivančice

Varaždinske vijesti | 11.1.2024. u 18:06h | Objavljeno u Našim krajem

U krugu Dječjeg vrtića Ivančice u Ivancu u tijeku su radovi na uklanjanju starog spremnika za lož ulje, volumena 10 m3, koji se u ustanovi nekad koristio za skladištenje lož ulja za potrebe grijanja.

Spremnik se ne koristi još 1996. godine, kada se prešlo na grijanje plinom. Na žalost, iako je u njemu ostalo – kako se naknadno ustanovilo – više od 1.250 litara lož ulja, ono tada nije bilo ispumpano, a spremnik nije bio zbrinut na zakonom propisan način.

U cilju zaštite sigurnosti djece i okoliša, Grad Ivanec kao osnivač Dječjeg vrtića Ivančice, sada je naručio radove koji obuhvaćaju ispumpavanje ulja, mehaničko-kemijsko čišćenje, iskop i zbrinjavanje spremnika goriva pod svim zakonskim propisima i standardima.

Radovi su počeli iskopavanjem i otvaranjem spremnika te ispumpavanjem starog lož ulja, a nastavljeni su iskopom i vađenjem iz zemlje te odvozom cijelog spremnika. Mehaničko-kemijsko čišćenje izvršeno je uporabom specijalne autocisterne opremljene visokotlačnim pumpama i biorazgradivim odmaščivačima.

Kompletne radove, vrijedne 6.300 eura (cca 47.000 kuna) podmirio je Grad Ivanec, a izvela ih je specijalizirana tvrtka AEKS iz Ivanić Grada.