Grad Ivanec će građanima otplaćivati 10% rate stambenog kredita, osloboditi ih komunalnog doprinosa... Foto: Branko Težak

Grad Ivanec će građanima otplaćivati 10% rate stambenog kredita, osloboditi ih komunalnog doprinosa...

vv / grad ivanec | 21.2.2020. u 13:39h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanca na svojoj je 31. sjednici održanoj u četvrtak, 20. veljače, jednoglasno donijelo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području grada Ivanca. Program sadrži više mjera kojima Grad pomaže mladim obiteljima, ali i svim ostalim obiteljima, samcima i jednoroditeljskim obiteljima (do 45 godina) kao i obiteljima koje se doseljavaju na administrativno gradsko područje Ivanca da lakše riješe svoje stambeno pitanje ili da poboljšaju svoje stambene uvjete.

Za svako dijete – produljenje subvencije za dvije godine

Svima zainteresiranima ovaj program omogućuje korištenje tri mjere. Korisnicima će naročito interesantna biti prva mjera, a to je oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje, rekonstrukcije ili dogradnje kuće. Tako će u 100%-tnom iznosu Grad od plaćanja komunalnog doprinosa osloboditi tročlanu obitelj za stambeni objekt neto korisne površine 74,25 m2, četveročlanu obitelj za površinu kuće od 81 m2, a peteročlanu obitelj za površinu objekta od 98,55 m2.

Drugom poticajnom mjerom Grad Ivanec će sve korisnike (obitelji koje su na administrativnom području grada Ivanca kupile ili sagradile nekretninu) osloboditi plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina od dana početka korištenja nekretnine.

-Također, a to je regulirano trećom mjerom, Grad će obiteljima sufinancirati ratu stambenog kredita za vrijeme trajanja subvencija. Točnije, osobe koje svoje stambeno pitanje ili stambeno pitanje svoje obitelji (kupovina, gradnja, adaptacija ili rekonstrukcija nekretnine) rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka, ostvarit će pravo na subvenciju mjesečne rate kredita u visini od 10% s time da maksimalni iznos kredita koji se subvencionira iznosi 100.000 eura na rok otplate minimalno do 15 godina. Trajanje ovakve subvencije ograničeno je na 5 godina. No, Grad Ivanec će primjenu ove subvencije dodatno produljiti za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, dok će za svako novorođeno dijete trajanje subvencije produljiti za još 2 godine – ističe gradonačelnik Milorad Batinić.

Ono što je posebno važno jest da će se korištenje mjera iz ovog programa moći ostvarivati kumulativno, a time će se korisnicimae omogućiti da ostvare subvencije iz sve tri mjere.

Mjere iz ovog programa primjenjivat će se zaključno do 31. prosinca 2024. godine. Grad će u dogledno vrijeme na svojim internetskim stranicama objaviti natječaj i pozvati građane i mlade obitelji da se prijave na Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja.

vijece1-200220.jpg

Program potpora poduzetnicima

U nastavku sjednice većinom je glasova vijećnika, uz jedan suzdržan glas, donijet i Program dodjele bespovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Ivanca u 2020. godini. Njime je predviđen cijeli set potpornih mjera za investitore u greenfield i brownfield investicije, poduzetnici početnici i ostali poduzetnici. Ove mjere vrlo su opsežne i detaljno razrađene za svaku skupinu poduzetnika i također su, u integralnom dokumentu, dostupne na gradskoj web stranici.

Osvrćući se na primjedbu Daniela Vlaisavljevića (SDP) da ni na državnoj ni na lokalnoj razini stariji obrtnici nisu prepoznati kao skupina kojoj bi također trebalo omogućiti korištenje pojedinih bespovratnih potpora te u tom kontekstu apelirao da im se kupi oprema ili potreban alat, gradonačelnik M. Batinić ponovno je upozorio na praksu Grada Ivanca da građanima, poduzetnicima ili bilo kojoj drugoj skupini u pravilu NE isplaćuje nikakav keš.

-Mjere iz ovoga programa na jednak su način dostupne svim skupinama poduzetnicima i svi mogu konkurirati za njih pod istim uvjetima. Grad Ivanec nijednom poduzetniku neće kupovati frizerske haube, alat ili nešto slično! Jer ako Grad to učini jednom, već sutra s punim pravom mogu mu se javiti i svi ostali te također zahtijevati isto. Ne možemo samo tako iz proračuna nekome dati 20.000 ili 40.000 kuna i dodjelom keša riješiti „stvar“. Pitanje je i koliko bi takva isplata bila u skladu sa zakonom – replicirao je Batinić te naglasio da je predloženi program  ono što Grad objektivno i realno može osigurati i dati svojim poduzetnicima.

Vijećnici su na sjednici donijeli i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Grada Ivanca, slijedom usklađivanja sa zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Donijeli su i odluku o kupoprodaji nekretnina u gradskom vlasništvu te prihvatili Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe u 2019. godini.