GORNJI KNEGINEC Povećane "uskrsnice", vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade Foto: Općina Gornji Kneginec

GORNJI KNEGINEC Povećane "uskrsnice", vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade

Varaždinske vijesti | 27.2.2024. u 17:40h | Objavljeno u Našim krajem

Općinski vijećnici Općine Gornji Kneginec održali su u ponedjeljak 26. veljače svoju 29. sjednicu, ujedno prvu ovogodišnju. Prisutno je bilo 11 vijećnika, dok je dnevni red sjednice imao osam točaka.

Pod prvom točkom vijećnici su usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine.

gornji_kneginec_opcinsko_vijece_27022024_2.jpg

Iz Izvješća je vidljivo kako je u proteklom razdoblju održano pet sjednica Općinskog vijeća s 44 usvojene točke, a nastavljeni su ili pak dovršeni sljedeći projekti: preseljenje općinske uprave, izgradnja rotora u Gornjem Knegincu i pripreme za izgradnju drugog u Turčinu, projektiranje Regionalnog centra zaštite i spašavanja od strane Varaždinske županije, sanacija kneginečke kule, obnova kolnika u Ulici Mavra Schlengera kao i izgradnja nove ulice u Poduzetničkoj zoni, asfaltiranje četiri odvojka na Varaždin Bregu, podjela općinskih paketa povodom blagdana sv. Nikole i božićnice osobama s invaliditetom, te dodjela 44 studentske stipendije.

Pod drugom točkom usvojena je Odluka o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima, nezaposlenima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Tako će svi umirovljenici, korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Varaždin i nezaposlene osobe prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koje imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Gornji Kneginec ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć (uskrsnicu) u pojedinačnom iznosu od 30,00 EUR.

gornji_kneginec_opcinsko_vijece_27022024_3.jpg

U odnosu na prošlu godinu, uskrsnice su ovom odlukom uvećane za 50%, a procjenjuje se da će ih biti podijeljeno preko 1300 za što je u općinskom proračunu osigurano 40 tisuća eura. Isplata će se izvršiti u ožujku prema naknadno utvrđenom rasporedu o čemu će građani biti na vrijeme obaviješteni.

Općinski su vijećnici prihvatili i Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Odlukom se operativni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine oslobađaju plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za 2024. godinu.

- Ovom je odlukom plaćanja oslobođeno 30 operativnih vatrogasaca koji odrade stotine radnih sati, a za koje ne primaju nikakvu naknadu riskirajući svoj život prilikom intervencija. Ukupni godišnji iznos kojim su operativni vatrogasci oslobođeni iznosi 2.630,88 EUR - priopćili su iz Općine.

gornji_kneginec_opcinsko_vijece_27022024_4.jpg

Prihvaćena je i Odluka o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite Općine Gornji Kneginec. Navedenom odlukom određene su pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite s ciljem priprema i sudjelovanja u aktivnostima radi smanjenja rizika od katastrofa, pružanja brzog odgovora na prijetnje i opasnosti nastanka te ublaženja posljedica katastrofa i velikih nesreća.

Tako su pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite određene Veterinarska stanica d.d. Varaždin, KNEKOM d.o.o. Gornji Kneginec te smještajni kapaciteti Općine Gornji Kneginec (društveni domovi) i Osnovne škole Kneginec Gornji, dok su udruge građana od interesa za sustav civilne zaštite imenovane Lovačko društvo "Zec" Varaždin Breg i Sportsko ribolovno društvo "Ostriž".

Uz to prihvaćen je i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Gornji Kneginec za 2024. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje prema kojemu se u ovoj godini iz proračuna planira izdvojiti 82.321,00 EUR.

gornji_kneginec_opcinsko_vijece_27022024_5.jpg

Usvojen je i Zaključak o usvajanju Izvješća o provedbi plana upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Gornji Kneginec za 2023. godinu dok će se Zaključkom o prihvaćanju Prijedloga Ugovora o prijenosu financijskih sredstava za provedbu Programa javnih potreba u sportu na području Općine Gornji Kneginec za 2024. godinu Športskoj zajednici Općine dodijeliti 45.000,00 EUR.

U svrhu izgradnje javne rasvjete na području Poduzetničke zone Kneginec-sjeveroistok odobreno je sklapanje ugovora o osnivanju prava služnosti na cestovnom zemljištu s Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije.

gornji_kneginec_opcinsko_vijece_27022024_1.jpg