FOTO Za još ljepši i zeleniji grad: Varaždinske Toplice povodom Dan planeta Zemlje uspostavile jestivu dnevnu sobu!

Varaždinske vijesti | 29.4.2023. u 17:37h | Objavljeno u Našim krajem

Da Grad Varaždinske Toplice veliku pažnju pridaje zaštiti prirode i očuvanju okoliša za buduće generacije još je jednom potvrđeno zajedničkom akcijom sadnje stabala čime je ujedno obilježen i Dan planeta Zemlje. Tako je u pećini u šumi Košćevec, odnosno uređenoj zoni s pogledom na grad i izlaznu postaju na dionici autoceste A4, uspostavljena jestiva dnevna soba.

Naime, Grad je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom i komunalnim poduzećem Forum Toplice d.o.o. zasadio nove autohtone sadnice stabala koje nose imena kao i naselja na području Varaždinskih Toplica.

Posađene su sadnice koje ne samo da odgovaraju ovom podneblju, nego i imenima naselja na području Grada - lijeska (Leskovec), sviba (Svibovec), jalša (Jalševec), hrast (Hrastovec), bor (Boričevec) i dren (Drenovec), a osim toga, ovaj je dio Varaždinskih Toplica bogatiji i za nove sadnice trešnje, jabuke, oraha i kestena.

Uz gradonačelnicu Dragicu Ratković, sadnji su prisustvovale i predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta, direktorica Foruma Toplice Martina Žnidar te Anica Keleminec iz Mjesnog odbora Boričevec.

-Varaždinske Toplice su kroz čitavu svoju povijest, prije svega, destinacija u koju gosti dolaze po zdravlje - termalna ljekovita voda, ugodna kontinentalna klima i bogatstvo šuma idealni su prirodni lječilišni resursi, i zbog toga je potrebno provoditi i podržati akcije u kojima se razvija ekološka svijest cijelog društva koja je važna za sve nas i našu budućnost – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Osim što se ovom sadnjom dodatno uredio okoliš, njome će se ispuniti više ciljeva. Kompenzirat će se emisija ispušnih plinova iz automobila s autoceste A4 te obogatiti krajolik medonosnim biljem koje je garancija hrane za pčele koje su pak iznimno važne za opstanak planeta, a samim time i ljudske vrste.

Spomenimo i da Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom provodi projekt „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“ kojim se potiče razvoj održivog turizma.

Budući da je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma održiv okoliš, prostor i klima, Grad i gradska Turistička zajednica prepoznale su važnost pozicioniranja Varaždinskih Toplica kao inovativne i održive turističke destinacije koja s vlastitim resursima postupa odgovorno.

 

Galerija slika