FOTO: Vatrogasci iz Svetog Đurđa najbrže ukrotili "Dravskog zmaja" Foto: VZO Sveti Đurđ

FOTO: Vatrogasci iz Svetog Đurđa najbrže ukrotili "Dravskog zmaja"

Varaždinske vijesti | 3.11.2019. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ kraj listopada posvetila je nastavku organizacije operativnih natjecanja pripadnika vatrogasnih postrojbi na koja, uz obvezno sudjelovanje vlastitih šest DVD-ova, pozivaju i prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva.

Uspješan domaćin natjecanja održanog 27. listopada bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Komarnica Ludbreška. Drugo operativno vatrogasno natjecanje "Dravski zmaj", kroz čiji naziv su povezani Podravina i sveti Juraj, zaštitnik ovdašnje župe koji svog simboličnog neprijatelja nalazi upravo u zmaju, ove je godine imalo međunarodni karakter. Naime, uz sudionike iz Slovenije koji su se natjecali s hrvatskim kolegama, gostujući promatrači bili su vatrogasni instruktori iz Velike Britanije.

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_08.jpg

Brojni zaljubljenici u vatrogastvo, među kojima i čelnici vatrogastva iz Legrada, Ljubešćice, Malog Bukovca i Martijanca, kao i stanovnici ove općine, znatiželjno su popratili atraktivan prikaz brojnih vještina i znanja koje vatrogasci koriste u različitim operativnim aktivnostima, od gašenja požara objekata do spašavanja unesrećenih osoba iz visokih objekata.

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_12.jpg

Mali je to odmak od uobičajenih pokaznih taktičkih vježbi koje ova Zajednica uobičajeno organizira najmanje jednom godišnje, s obzirom da u njima do izražaja u pravilu dolaze samo najznačajniji elementi vatrogasne tehnike, dok su na ovom natjecanju svi vatrogasni operativci imali jednaku opremu i odlične vremenske uvjete za međusobno nadmetanje.

Pod budnim okom službenih ocjenjivača, svaka ekipa izvela je šest taktičkih zadataka, odnosno pet "jednostavnijih" te jedan "složeniji“ zadatak na ukupno šest različitih lokacija na području općine Sveti Đurđ. Nakon nekoliko sati napornoga rada, u izvođenju pet jednostavnijih zadataka najuspješnija je bila ekipa DVD-a Sveti Đurđ, odnosno predstavnici središnje općinske vatrogasne postrojbe, ispred DVD-a Leskovec i DVD-a Struga. Nezahvalno četvrto mjesto osvojili su kolege iz Slovenije, odnosno PGD-a Dobovec, dok su iza njih bili plasirani DVD Hrženica, DVD Veliki Bukovec, DVD Sesvete Ludbreške, DVD Komarnica Ludbreška i DVD Karlovec Ludbreški.

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_05.jpg

Iz zadataka valja izdvojiti vježbu gašenja požara u zatvorenom prostoru i spašavanja unesrećene osobe iz visokog objekta pomoću daske za spašavanje i užeta, pri čemu je trebalo primijeniti cijeli niz sigurnosnih mjera i radnji. U izvedbi najsloženijeg zadatka, priređenog na kompleksu napuštenog gospodarskog objekta za proizvodnju industrijske šibe, valja istaknuti spretnost i brzinu domaćina iz DVD-a Komarnica Ludbreška. Najbolje plasirana odjeljenja primila su zaslužene pehare i nagrade u obliku vatrogasne opreme.

U analizi na kraju natjecanja, svoj osvrt na vježbe po pojedinim lokacijama te zadovoljstvo prikazanim znanjem i vještinama izrazio je voditelj natjecanja, zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček, uz najavu nekoliko internih obuka na razini Zajednice tijekom zimskog razdoblja. Osvrt na provedbu složenog zadatka dao je Ivan Debelec, zamjenik zapovjednika DVD-a Hrženica, ujedno i organizator tog zadatka zajedno s Mirom Horvatićem, zapovjednikom DVD-a Hrženica.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Zajednice Krunoslav Turković, predsjednik domaćeg Društva Božidar Kraus te načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, koji je pohvalio rad vatrogastva kao temeljnog stupa sigurnosti stanovnika općine, na čiji se angažman može računati u svakoj iznenadnoj situaciji. Vrlo pozitivan komentar iznijeli su i Kevin Ruane i Grant Smith, vatrogasni vježbatelji iz Velike Britanije koji već godinama surađuju s ovdašnjim vatrogasnim organizacijama, izrazivši veliko zadovoljstvo viđenim izvedbama vježbi, uz pohvale zajedništvu i timskom duhu.

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_01.jpeg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_02.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_03.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_04.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_06.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_07.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_09.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_10.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_11.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_13.jpg

vatrogasci_sveti_djurdj_dravski_zmaj_14.jpg